Pieczona fasolkaPieczona fasolka jest bardzo popularna w krajach anglosaskich. U nas króluje gotowana fasolka po bretońsku z mięsną wkładką. Ta jest bardzo do niej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była dobra? Powiem Wam, że każdy kto jej spróbował brał dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść.

Pieczona fasolka:

  • 400 g – 500 g fasoli piękny Jaś
  • 300 g – 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego
  • po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Zostawiamy na noc. Drugiego dnia do fasoli dodajemy jeden liść laurowy, dwa goździki i cztery ziela angielskie. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny – czasem mniej, czasem dłużej – najlepiej próbować). Odlewamy, wyławiamy przyprawy i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę, frankfurterki lub kabanosy kroimy na mniejsze części (kawałki lub plastry). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy mięso. Gdy się zarumieni dorzucamy do fasoli. Na tą samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę wraz z paprykami (można w partiach) przez ok. 3-4 minuty, dodając pod koniec jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Przekładamy do fasoli.

Do fasoli, mięsa i warzyw wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów i dolewamy ok. 200 ml wody. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego i po pół łyżeczki cząbru i ostrej papryki. Dosypujemy ok. 1,5 łyżeczki soli i dwie duże szczypty pieprzu. Dodajemy liść laurowy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką (można też owinąć wierzch folią).

Pieczemy ok. 40 minut w 190°C z termoobiegiem. Na ostatnie 10 minut warto odkryć pokrywkę (lub zdjąć folię).  Po upieczeniu próbujemy czy fasolka jest odpowiednio doprawiona – póki jest gorąca można ją ewentualnie dosolić, dosypać więcej pieprzu, papryki czy ziół. Danie jest świetne do odgrzewania. Świetnie smakuje zarówno sama, jak i ze świeżą bagietką.

Pieczona fasolka

Pieczona fasolka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!