Pieczeń schabowa z jajkiemSchab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany jajkiem. Jego zaletą jest to, że na gorąco będzie stanowił syte danie obiadowe, a na zimno, cienko pokrojony, świetnie nada się jako wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg – 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 kostki masła
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Schab dokładnie myjemy i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy ze zbędnych błon. Ząbki czosnku wyciskamy i nacieramy nimi całe mięso. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab chowamy na całą noc do lodówki (powinien być przykryty). Na drugi dzień gotujemy jajka na twardo. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcie na środku schabu. Wpychamy w nie ugotowane jajka (aby nie mieć “przerw” obcinamy białe końcówki jajek). Możemy włożyć do środka także gruby szczypiorek. Masło kroimy na cienkie wiórki. Obkładamy nimi dokładnie całe mięso, najbardziej uwzględniając wierzch. Tak przygotowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Luzem możemy wrzucić do rękawa dodatkowe ząbki czosnku (w łupinkach) i kilka listków laurowych dla aromatu. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 1 – 1,5 godziny (godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Przed końcem pieczenia rękaw możemy rozciąć, aby wierzch ładnie się zapiekł.

Pieczeń schabowa z jajkiem

To przepis dość uniwersalny – jajka możemy zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami i otrzymać zupełnie inną pieczeń. Polecam też soczysty schab pieczony z cebulką.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych