Schab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany jajkiem. Jego zaletą jest to, że na gorąco będzie stanowił syte danie obiadowe, a na zimno, cienko pokrojony, świetnie nada się jako wędlina na kanapki.
Składniki:
- 1 kg – 1,5 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/3 kostki masła
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- szczypiorek (opcjonalnie)
- 2 łyżki majeranku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Schab dokładnie myjemy i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy ze zbędnych błon. Ząbki czosnku wyciskamy i nacieramy nimi całe mięso. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab chowamy na całą noc do lodówki (powinien być przykryty). Na drugi dzień gotujemy jajka na twardo. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcie na środku schabu. Wpychamy w nie ugotowane jajka (aby nie mieć „przerw” obcinamy białe końcówki jajek). Możemy włożyć do środka także gruby szczypiorek. Masło kroimy na cienkie wiórki. Obkładamy nimi dokładnie całe mięso, najbardziej uwzględniając wierzch. Tak przygotowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Luzem możemy wrzucić do rękawa dodatkowe ząbki czosnku (w łupinkach) i kilka listków laurowych dla aromatu. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 1 – 1,5 godziny (godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Przed końcem pieczenia rękaw możemy rozciąć, aby wierzch ładnie się zapiekł.
To przepis dość uniwersalny – jajka możemy zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami i otrzymać zupełnie inną pieczeń. Polecam też soczysty schab pieczony z cebulką.


Uwielbiam schab z jajkiem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pięknie wygląda!
właśnie za to uwielbiam schab, świetny na ciepło i zimno:)
wygląda zachwycająco. genialny pomysł, by tym razem nie była to zwykła pieczeń rzymska :]
uwielbiam schab, ale takiej wersji z jajkiem nie miałam okazji jeść 🙂 wygląda bardzo apetycznie!
Nie lubię żadnych pieczeni z jajkami, ale Twoja wygląda tak, że bym się skusiła!
Zamiast jajka można dać morele lub śliwki suszone 🙂
Moja mama zawsze piecze schab. I kojarzy mi sie on z domem 🙂
Schaby jadłam najróżniejsze… ale przenigdy z jajkiem! 🙂
Przyznam, że nie jadłam z jajkiem, ale wygląda bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję 🙂 Pozdrawiam 🙂
A ja właśnie wpadłam, żeby zajrzeć co potrzeba do schabu z cebulką, bo chcę go zrobić a tu taka fantastyczna niespodzianka… teraz to muszę się zastanowić który wybrać ;)!
Dziękuję Dorotko, z cebulką jest bardziej soczysty – ale musi koniecznie leżeć kilka dni w lodówce. Ten jest bardziej „szybki” 😉
Schabik wyszedł Ci cudownie
U mnie zawsze schab nadziany jest śliwkami, ale jajka na twardo to też świetny pomysł 🙂
schabu z jajkiem jeszcze nie jadłam. Zrobiłam pieczeń rzymską z jajkiem w środku, bardzo ją lubimy:)
Wygląda bardzo fajnie 🙂
Znakomity przepis. Smakuje bardzo dobrze ze świeżą bagietką i czerwonym wytrawnym winem. Pozdrawiamy!