Pieczarki faszerowanePieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie.

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 50 g boczku w plasterkach
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 kula mozzarelli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a)

Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę oraz posiekane ogonki (gdy tłuszczu z boczku jest za mało należy dodać trochę oleju lub oliwy). Podsmażamy przez około dwie minuty, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę (ja nie zdejmowałam skórki, ale jeśli jej nie chcecie, trzeba zamoczyć pomidora na dwie-trzy minuty we wrzątku – wtedy łatwo odchodzi). Mozzarellę także kroimy w kostkę podobnej wielkości. Natkę pietruszki siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Do cebuli dodajemy pomidora, mozzarellę, skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Całość solidnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy odrobiną natki.

Pieczarki faszerowane

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych