Pieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie.
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 50 g boczku w plasterkach
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 kula mozzarelli
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a)
Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę oraz posiekane ogonki (gdy tłuszczu z boczku jest za mało należy dodać trochę oleju lub oliwy). Podsmażamy przez około dwie minuty, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę (ja nie zdejmowałam skórki, ale jeśli jej nie chcecie, trzeba zamoczyć pomidora na dwie-trzy minuty we wrzątku – wtedy łatwo odchodzi). Mozzarellę także kroimy w kostkę podobnej wielkości. Natkę pietruszki siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Do cebuli dodajemy pomidora, mozzarellę, skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Całość solidnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy odrobiną natki.
Wyglądają pysznie. Uwielbiam pieczarki w każdym wydaniu 🙂
Uwielbiam pieczarki faszerowane, pieczone czy grillowane. Są cudowne!
Chętnie spróbuję Twoich pieczarek, jak byłam mała często dawałam kapelusze pieczarek na palnik, soliłam i po chwili zajadałam ze smakiem 🙂
wieki nie jadłam faszerowanych pieczarek
Przepis do wypróbowania, świetna przekąska na imprezę 🙂
bardzo lubimy wersję faszerowaną, ale przyznam, że moje nigdy nie były tak fotogeniczne 😉
Pieczarki faszerowane uwielbiam w każdej wersji. Te które zrobiłaś zjadłabym natychmiast. Pięknie wyglądają. Już sobie wyobrażam jak muszą smakować 🙂
Wyglądają rewelacyjnie. Na imprezy znakomite:-)
Wyglądają baaardzo apetycznie! Wręcz wołają do mnie „weź mnie” 😀
Piękne, chętnie skorzystam z przepisu na nadzienie. Będzie u mnie nowa odsłona ulubionych nadziewanych pieczarek 🙂
do schrupania, Pychota!
Moja siostra kiedyś podobne robiła. Wyglądają kusząco:)
Pieczarki faszerowane są doskonałe:) Wyglądają świetnie.
Pyszne pieczarki, smakowicie wyglądają 🙂
Bardzo smaczna przekąska!
Uwielbiam faszerowane pieczarki. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Bardzo smaczny farsz!
Lubię taką wersję pieczarek i bardzo pomysłowy farsz. Pozdrawiam 🙂
Znakomita przystawka;)
Pieczarki uwielbiamy zwlaszcza grilowane
Pysznie nafaszerowałaś pieczarki 🙂 mniam 🙂
Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to generate a very good article… but what can I say… I put things
off a whole lot and don’t manage to get anything done.
Witam, chciałabym przyrządzić pieczarki na kolację, co mogłabym zrobić jeszcze do nich? Jakie danie albo jakiś dodatek, który będzie pasować do pieczarek? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź i pomoc. P ozdrawiam, Paula
Świetnie pasują grzanki czosnkowe – wystarczy pokrojoną na kawałki bagietkę natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, skropić oliwą lub posmarować masłem, oraz delikatnie posolić i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika na ostatnie 5-10 minut pieczenia pieczarek
Super przekąska i dosyć sycąca 🙂 Chętnie ją serwuję na przystawkę 🙂
Rewelacja ☺️☺️☺️.