Ciasto marchewkowe to jeden z ulubionych przepisów moich czytelników (przepis). Często dostaję prośby o zdrowszą wersję. Niestety zazwyczaj bywa tak, że ciasto bez cukru, białej mąki i tłuszczu nie spełnia już naszych wymagań smakowych. Ostatnio jednak eksperymentowałam i powstało bardzo smaczne ciasto, które nie jest może ekstra dietetyczne, ale ma bardzo dużo dobrych składników – nie są to puste kalorie. W smaku różni się od klasycznego marchewkowca tym, że jest mniej puszyste (a bardziej piernikowate), lecz nadal wilgotne i pyszne. Słodycz nadaje mu oczywiście marchewka, ale także daktyle i ksylitol, a sama baza ciasta opiera się na mące pełnoziarnistej (czyli bardziej odżywczej niż białej). Dzięki takiej mące ciasto jest też bardziej sycące – jest idealne nawet na śniadanie, ponieważ nawet jednym kawałkiem będziemy najedzeni przez dłuższy okres czasu. Warto zrobić takie na wycieczkę – nie musimy go przechowywać w lodówce.

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycącePełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami:

  • 3 szklanki startej marchewki (na drobnych lub średnich oczkach)
  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej
  • 1 szkanka ksylitolu (lub cukru kokosowego)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka drobno posiekanych daktyli

Polewa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, daktylowego lub miodu
  • bakalie do ozdoby np. wiórki kokosowe, posiekane orzechy

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych lub średnich oczkach (najlepiej zrobić to w blenderze z nakładką do tarcia warzyw, będzie to błyskawiczne). Daktyle drobno siekamy (ja robię to w rozdrabniaczu lub malakserze). Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół). Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera wraz z ksylitolem, aż powiększą swoją objętność. Następnie powoli, cienką strużką wlewamy olej, ubijając na średnich obrotach. Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując już na małych obrotach. Dodajemy marchewkę (nie odciskamy jej) oraz daktyle i mieszamy łopatką. Przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut. Studzimy przez 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (ja wkładam w drzwiczki drewnianą łopatkę). Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy na parze lub na najniższej mocy kuchenki mikrofalowej albo na najmniejszej mocy na płycie elektrycznej/indukcyjnej. Dodajemy łyżeczkę słodzidła (u mnie syrop daktylowy) i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami lub bakaliami. Przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej.

PS: Przepis możemy urozmaicać – zamiast daktyli można użyć rodzynków czy posiekanych niesiarkowanych moreli, dodatkowo możemy dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie, pekan czy laskowe.

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące
Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami - zdrowe i sycące

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych