Pęczak ze szpinakiem, grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto (a może lepiej kaszotto?). Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Bardzo zdrowy i lekki, a jednocześnie dość sycący obiad.
Składniki:
- 1 szklanka pęczaku (kaszy jęczmiennej)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina
- 200 g mrożonego szpinaku
- 20 g suszonych grzybów (duża garść)
- 5-6 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Szpinak wyjmujemy z zamrażarki, aby się rozmroził. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, przykrywamy i namaczamy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody!) i drobno kroimy. Kroimy także cebule oraz pomidory w małą kostkę. Wodę z moczenia grzybów dodajemy do bulionu i podgrzewamy.
W rondelku przesmażamy obie cebule i grzyby na oliwie z oliwek. Gdy cebule będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażymy jeszcze minutę i wsypujemy kaszę przepłukaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aby „oblepiła się” wszystkim składnikami. Wlewamy białe wino i energicznie mieszamy. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu i mieszamy. Następną łyżkę wazową dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu. Gdy zostanie nam połowa objętości bulionu, dodajemy szpinak. Potem ponownie dolewamy bulion, aż do wykończenia płynu. Zajmie to około 25-35 minut. Nie zapominajmy o ciągłym, powolnym mieszaniu. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana przyprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła. Mieszamy – masło zatrzyma proces gotowania. Pęczak ze szpinakiem podajemy od razu. Na wierzchu możemy posypać dodatkowym parmezanem.
Wygląda interesująco. Chociaż bardziej przemawiają do mnie dodatki, niż sam pęczak:))
Pęczaku ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Lubię kasze i chętnie spróbuję tego połączenia. Dziś na śniadanie u mnie jaglanka:)
O rany! Uwielbiam pęczak, a ten wygląda tak smakowicie 🙂 A można czymś zastąpić szpinak, którego nie znoszę? 🙁
Można go w ogóle nie dodawać, a na końcu posypać obficie danie natką pietruszki
Dziękuję, na pewno spróbuję 🙂
Musiało być pyszne:)
Pęczotto rządzi! 🙂
nigdy nie przepadałam za pęczakiem ale w takim wydaniu może się skuszę 🙂
Pęczak kocham, w takiej wersji jeszcze go jednak nie przyrządzałam. Musze koniecznie spróbować.
Wygląda bardzo apetycznie. Na tyle, że chyba zaraz pójdę do kuchni!
Pycha. Ja jednak obstawiam pęczotto, bo kaszotto może być z innej kaszy, choć obie nazwy mi się podobają 😉
Pęczotto jest w porzo 😉
Wszystko to co uwielbiam! 🙂 Obiad idealny!
Ojj takie pęczotto to bym zjadła:)
jak zdrowo i smacznie 🙂 muszę kiedyś przygotować 🙂
Chyba mnie przekonasz do kasz..
Ja ich kiedyś nie jadłam prawie wcale – teraz jem wszystkie i poznaję je nowo – wystarczy znaleźć przepis odpowiedni dla siebie 🙂
U mnie dziś na obiad pęczak z buraczkami..pierwszy raz go przyrządzałam i wyszło pysznie 🙂 Myślę, że następnym razem może skuszę się na Twoją wersję, bo szpinak i suszone pomidory uwielbiam 🙂
A ja chętnie skuszę się wersję z buraczkami! 🙂
Pominę grzybki i będzie w sam raz dla mnie:)
Można, tylko trzeba wtedy dać 1 szklankę bulionu więcej
Bardzo fajne połączenie składników!
Pęczotto – słyszałam wiele dobrego o tym daniu. Powiem szczerze, że o wiele chętniej zjadłabym takie niż risotto 🙂
Ja risotta uwielbiam, ale pęczotto też jest dobre 🙂
Połączenie dodatków idealne! Na wierzch dużo, dużo parmezanu:)
Dużo dobrego słyszałam o daniach z pęczakiem w roli głównej, muszę wreszcie zrobić, to Twoje wygląda pysznie 🙂
Wygląda wspaniale. I ten starty parmezan na wierzchu.. pycha ; )
Idealny na postanowienia noworoczne. Ograniczyłam znacznie cukier, jem zdrowo, daję radę z 2014 🙂
Gratulacje, ja nie mam takiej silnej woli 🙂
Nie nawidziłam kaszy ale po stworzeniu tego dania przez mojego chłopaka teraz jestem fanką. Przekonałaś mnie do kaszy dziękuje Ci za to. Połączenie składników świetne. Pęczotto podbiło moje serducho.
Bardzo się cieszę, jak widać kasza może też być pyszna 🙂
Pęczak bardzo lubię, niebywale zachęcające dodatki do niego. Pychotka zapisana do zrobienia.
Ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze takiego dania….
Znakomite danie po świątecznych delicjach, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂
wygląda fantastycznie ! Idealne połączenie szpinak, parmezan i suszone pomidory i grzyby musimy wypróbować 🙂 Zapraszamy u nas risotto z grzybkami ! 🙂