Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkamiPasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate.

Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 120 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold)
  • 4 cebule szalotki
  • 4 łyżki koniaku
  • 2 średnie jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przybranie:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 20 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold)
  • żurawina

FlambirowanieWątróbki oczyszczamy z błon i włókien. Szalotki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Masło wyjmujmy z lodówki i dzielimy na trzy porcje: większą – ok. 80 g oraz dwie mniejsze po ok. 20 g.

Małą część masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy jabłka i podsmażamy przez ok. 5 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Usmażone jabłka odkładamy, a na patelnię wkładamy drugą, małą część masła. Gdy się rozpuści, dodajemy wątróbki. Posypujemy je solą i pieprzem – smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę na każdą stronę lub do czasu, aż zmienią kolor. Dodajemy do nich pokrojone szalotki, wyciskamy czosnek i smażymy kolejne dwie minuty. Po tym czasie do wątróbek dolewamy koniak – gdy tylko się zagotuje, podpalamy zawartość patelni i szybko się odsuwamy. Płomień wypali alkohol, a pozostawi sam smak. Ogień zgaśnie po ok. 30 sekundach. Zestawiamy z palnika i studzimy.

Całkowicie ostudzone wątróbki wkładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odłożoną, największą część masła miksujemy mikserem. Dodajemy wątróbki i ponownie miksujemy. Dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką. Przekładamy pasztet do mniejszych naczyń.

Przygotowujemy przybranie: jabłko kroimy w grube plastry. Wykrawamy kieliszkiem gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło i kładziemy jabłka. Na wierzchu posypujemy je cukrem i odwracamy na drugą stronę. Posypujemy cukrem z drugiej strony. Podsmażamy ok. 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Jabłka przekładamy na wierzch pasztetów. Na środku układamy suszoną żurawinę.

Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!