Pasztet z pieczarekPrawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do jednych z moich ulubionych. Podaję składniki na dwie keksówki – pamiętajcie, że pasztet jest niższy niż tradycyjny.

Składniki:

  • 1,5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 3 czerstwe bułki
  • mleko do namoczenia
  • 4 jajka
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka wiórków masła
  • natka pietruszki
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odparowujemy na suchej patelni, po czym smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski. Bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy. Masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC stopni około 1 godziny. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem.
Pasztet z pieczarek
Wpis bierze udział w akcji:  
Jeśli dzień pieczarkowy chcecie wykorzystać maksymalnie, polecam także inne nietypowe danie: bigos pieczarkowy.
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!