Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszczonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.

Pasztet drobiowy - dwuwarstwowyPasztet drobiowy – pierwsza warstwa:

  • 500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 70 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku bułka kajzerka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Pasztet drobiowy – druga warstwa:

  • 400 g wątróbek drobiowych (użyłam indyczych)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 50 ml koniaku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)

Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Nakrywamy danie i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki (jeśli jest zimno możemy wynieść na balkon). Składniki przez ten czas się przegryzą.

Druga warstwa: Wątróbki oczyszczamy z ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę także miksujemy, a następnie dodajemy obrane i przepłukane pistacje. Mieszamy i wykładamy na warstwę z kurczaka. Przykrywamy pozostałymi plastrami boczku. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem z formy pasztet trzeba dobrze schłodzić.

Pasztet drobiowy - dwuwarstwowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych