Pasta z wędzonym łososiem i orzechamiZ kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy. Na przykład wspaniały makaron. Ta pasta to jedna z moich ulubionych. Została kiedyś podana mi przez mojego narzeczonego na romantyczną kolację. Od tamtej pory często gości na naszym stole. Możemy zrobić ją ze zwykłym makaronem, ale gdy makaron zamienimy na zielony lub czarny – potrawa staje bardziej elegancka. Słodycz cebuli, słoność łososia i chrupkość orzechów – niepowtarzalny smak gwarantowany.

Składniki:

  • 300 g makaronu typu wstążki (np. tagiatelle)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 średnie cebule
  • pół średniej cukinii
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na oliwie z oliwek do czasu zeszklenia (ja zawsze lekko solę, aby się nie przypaliła). Gdy cebula zacznie się szklić, dodajemy łososia i rozdrobnione orzechy włoskie. Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Łosoś powinien zacząć się rozpadać na mniejsze kawałki – możemy mu pomóc dzieląc go łopatką. Zalewamy całość śmietanką i dodajemy musztardę. Na tarce, na grubych oczkach, trzemy pół cukinii. Dodajemy do pasty. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż makaron będzie gotowy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, sos solimy i pieprzymy do smaku (nie przesadźmy, bo łosoś sam w sobie jest słony) i dodajemy do niego pokrojoną natkę pietruszki. Makaron możemy wymieszać z gotowym sosem – lub wyłożyć na talerze, a sosem polać sam wierzch.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych