Pasta z tuńczyka i jajekPasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej chwili. Powstała przez przypadek, gdy miałam ochotę na pastę z makreli, a do dyspozycji była tylko puszka tuńczyka. Dorzucona od niechcenia resztka orzechów włoskich, która stała akurat na blacie, tak zasmakowała mi w paście, że do dziś stanowi jej obowiązkowy składnik. Tuńczyk nie jest w niej bardzo dominujący, dlatego pasta może posmakować nawet osobom, które go nie jadają na co dzień. Dobre jako kanapkowe smarowidło na śniadanie i kolację, ale także świetna przystawka na przyjęcie – jeśli posmarujemy pastą krążki pumpernikla. My najbardziej lubimy z ciemnym pieczywem i kiełkami brokuła.

Pasta z tuńczyka i jajek:

  • 4 duże lub 5 małych jaj
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 czubate łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze części szalotkę i pulsacyjnie miksujemy, aż kawałki będą drobne. Dodajemy obrane jajka i odsączonego tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez kilka sekund – nie dłużej, pasta jest lepsza jeśli ma wyczuwalne kawałki (jeśli nie mamy malaksera wystarczy wszystkie składniki drobno pokroić). Dodajemy odciśnięte ogórki, majonez lub serek (my po prostu kochamy majonez, ale może być też jogurt grecki doprawiony czosnkiem), musztardę, paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się w pastę. Próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy ponownie solą/pieprzem. Podajemy od razu lub chowamy do lodówki – pasta z tuńczyka jest lepsza gdy składniki “przegryzą się”.

Pasta z tuńczyka i jajek

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych