Pasta z fasoli, śmiesznie nazywana często „wegetariańskim smalcem”, to przepyszne smarowidło do kanapek. Ma tak mnóstwo przypraw i głęboki smak, że posmakuje niemal każdemu – nawet miłośnikom prawdziwego smalczyku. Ja pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii, gdzie znajdziecie kilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami.Pasta z fasoli - wegetariański smalczyk

Pasta z fasoli – wegetariański smalec:

  • 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś”
  • 2 duże lub 3 średnie cebule
  • 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy jest bardziej „smalcowaty”)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 ziarna jałowca
  • posiekane świeże listki z małej gałązki rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki)
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz

Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebule i jabłka. Lekko solimy i dodajemy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowce oraz posiekany, świeży rozmaryn. Podsmażamy razem na dość dużym ogniu, aż cebulka nabierze złotego koloru, a jabłka zmiękną. Zestawiamy z ognia i wyjmujemy liście, ziele, goździki i jałowce, które już nie będą potrzebne.

W malakserze lub blenderze miksujemy fasolę wraz z 1/3 szklanki wody, wyciśniętym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, majerankiem, lubczykiem oraz łyżką sosu sojowego. Gdy całość zetrze się na pastę, dodajemy zawartość patelni. Blendujemy (najlepiej pulsacyjnie) tak, żeby część cebuli i jabłek była niezmielona. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę z fasoli chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą.

Pasta z fasoli - wegetariański smalec

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!