Samo słowo „Pascha” oznacza Wielkanoc. Jest to również tradycyjny deser serowy z bakaliami podawany właśnie na Wielkanoc w Rosji i na Ukrainie, a także w wielu polskich domach. To bardzo piękny zwyczaj przygotowywać co roku deser, który kojarzy nam się wyłącznie z jednym dniem. Samo przygotowanie paschy jest dość pracochłonne, ponieważ prawdziwą robi się tylko z własnoręcznie przygotowanego sera, a dokładne odsączenie serwatki może trwać nawet dwa dni. Dziś proponuję Wam kultywowanie wschodniej tradycji i paschę, którą zrobimy w zaledwie 15 minut.
Składniki:
- 500 g białego, zmielonego sera
- 180 g cukru pudru
- 2 żółtka jajek
- 1 laska wanilii
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1-2 łyżki rumu (można pominąć jeśli deser jest dla dzieci)
- 4 łyżeczki nutelli
- bakalie (przede wszystkim orzechy i kandyzowane skórki)
Jajka należy umyć i sparzyć na chwilę we wrzątku. Oddzielić białka (nie będą potrzebne), a żółtka dokładnie ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie łączymy z serem i cukrem pudrem. Nożem, przecinamy wzdłuż laskę wanilii. Wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do masy. Wlewamy rum i ucieramy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i cytryny – dodajemy do masy wraz z rozdrobnionymi bakaliami. Przekładamy pół ilości paschy do innego naczynia i mieszamy z 4 łyżeczkami nutelli. Nakładamy do niewielkich przezroczystych szklanek – na dno paschę czekoladową, a na górze paschę waniliową. Ozdabiamy bakaliami i chłodzimy deser w lodówce.


jakże proste i apetyczne!