Panna cotta - włoska klasykaPanna cotta oznacza „gotowaną śmietankę”. To wyjątkowo prosty, włoski deser, który przygotowuje się błyskawicznie. Śmietankę tradycyjnie aromatyzuje się ziarenkami wanilii – to one nadają deserowi charakterystyczny smak. Panna cotta to jednak też kontrasty – podaje się ją z owocowym musem (ewentualnie konfiturą), który przełamuje łagodną słodycz oraz kremowość i wprowadza nieco pazura (mi najbardziej odpowiadają w tej roli kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki.

Panna cotta z musem owocowym:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250 g malin, truskawek lub innych owoców zmiksowanych z cukrem pudrem (do smaku)

Żelatynę w małym naczyniu zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Dodajemy do niej ziarenka wyskrobane z laski wanilii i rozcieramy je o boki garnuszka, aby nie zbijały się w duże skupiska (laskę możemy zużyć do przygotowania domowego ekstraktu). Podgrzewamy całość przez co najmniej 5-8 minut, aż śmietanka będzie bardzo gorąca, ale nie dopuszczamy do zagotowania (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka łyżek gorącej (nie wrzącej) śmietany do żelatyny. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się i dodajemy do pozostałej śmietanki. Ponownie mieszamy. Cztery filiżanki (ewentualnie kokilki) smarujemy wewnątrz ręcznikiem papierowym zamoczonym w łyżeczce oleju. Delikatnie wlewamy równomiernie płyn do przygotowanych filiżanek. Przykrywamy folią i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc. Przed podaniem miksujemy owoce z cukrem pudrem (ja dałam 2 łyżki do kwaskowych, mrożonych malin). Filiżankę z panna cottą zanurzamy na moment w bardzo gorącej wodzie, stawiamy na nią talerzyk i odwracamy do góry dnem. Dekorujemy deser musem owocowym i podajemy.

Panna cotta - włoski deser

Panna cotta z musem owocowym

Panna cotta z malinami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!