Pancakes - naleśniki amerykańskiePancakes to amerykańskie naleśniki. My raczej powiedzielibyśmy o nich „placuszki”. Są małe i pulchne. Kochają je dzieci, studenci i… ja. To idealne, słodkie śniadanie. Amerykanie jedzą pancakesy z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem lub świeżymi owocami. Moje idealne połączenie to: bita śmietana, syrop klonowy i borówki/jagody – dla mnie im bardziej słodko, tym lepiej! Choć znane jest też połączenie z… bekonem.

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (1 szklanka + 2 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem)
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia

W miseczce ubijamy lekko widelcem jajka, dodajemy jogurt oraz wodę lub mleko. Dolewamy stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu mieszkamy dokładnie pozostałe składniki. Do suchych składników wlewamy składniki płynne i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Jeśli mamy dobrą, teflonową, nie przywierającą patelnię, pancakesy smażymy bez tłuszczu lub na jego bardzo małej ilości. Ja smaruję patelnię pędzelkiem umoczonym w roztopionym maśle lub oleju, ale tylko co dwie tury. Smażymy małe placuszki po ok. 4 na patelnię. Podczas smażenia lekko urosną. Przewracamy je na drugą stronę, gdy zaczną na nich pojawiać się bąbelki. Pancakes’y podajemy z miodem, dżemem, owocami, sosem owocowym, syropem klonowym, smażonymi jabłkami – co tylko lubimy i mamy pod ręką.

Pancakes - naleśniki amerykańskie

Pancakes - naleśniki amerykańskie

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!