Paj cebulowyRemont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i serowe ciasto. Połączenie znakomite, od razu wiedziałam, że paj zagości u mnie na kolacji. W smaku lekko przypominał pizzę, ale ciasto jest zdecydowanie aromatyczniejsze. Mój luby opróżnił wszystko do ostatniego okrucha i nie może doczekać się kolejnego paja.

Nadzienie:

  • ok. 750 g czerwonych cebul (4-5 sztuk)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka masła
  • listki z 3-4 gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 150 g startego sera – cheddara lub gruyére’a (ja użyłam cheddara)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy
  • 1 rozkłócone jajko

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebul. Każdą należy przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Cebule smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i masła przez ok. 30 minut aż będą mięciutkie. Na końcu farsz solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek oraz posypujemy 50 gramami żółtego sera. Zabieramy się za ciasto. Do miski dodajemy pozostały ser, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, stopione masło, musztardę i rozkłócone jajko. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem. Powstanie lepkie ciasto. Cebulę przekładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 22-24 cm, wysmarowanego masłem. Z ciasta formujemy dłońmi placek o średnicy zbliżonej do naczynia i przykrywamy nim cebulę. Wkładamy paj do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 180ºC i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu paj odstawiamy na dwie minuty, po czym wyjmujemy z foremki podobnie jak ciasto (odwracając  do góry nogami). Ilość składników wystarczy na 6 kawałków.

Paj cebulowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!