Remont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i serowe ciasto. Połączenie znakomite, od razu wiedziałam, że paj zagości u mnie na kolacji. W smaku lekko przypominał pizzę, ale ciasto jest zdecydowanie aromatyczniejsze. Mój luby opróżnił wszystko do ostatniego okrucha i nie może doczekać się kolejnego paja.
Nadzienie:
- ok. 750 g czerwonych cebul (4-5 sztuk)
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka masła
- listki z 3-4 gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 150 g startego sera – cheddara lub gruyére’a (ja użyłam cheddara)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml mleka
- 40 g stopionego masła
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy
- 1 rozkłócone jajko
Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebul. Każdą należy przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Cebule smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i masła przez ok. 30 minut aż będą mięciutkie. Na końcu farsz solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek oraz posypujemy 50 gramami żółtego sera. Zabieramy się za ciasto. Do miski dodajemy pozostały ser, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, stopione masło, musztardę i rozkłócone jajko. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem. Powstanie lepkie ciasto. Cebulę przekładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 22-24 cm, wysmarowanego masłem. Z ciasta formujemy dłońmi placek o średnicy zbliżonej do naczynia i przykrywamy nim cebulę. Wkładamy paj do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 180ºC i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu paj odstawiamy na dwie minuty, po czym wyjmujemy z foremki podobnie jak ciasto (odwracając do góry nogami). Ilość składników wystarczy na 6 kawałków.
Uwielbiam ten Paj! Twoje jego zdjęcie jest bombowe!!
Znakomity!!!!!!! Mmmm, ale pyszności!
rewelacyjnie wygląda, zapisuję i na pewno skorzystam z przepisu
No i zrobiłam się głodna, chociaż przed chwilą była pora obiadowa. Wystarczyłaby szczypta samego tymianku, żebym się rozpłynęła, a tu jeszcze tyle innych pyszności. Rewelacyjny efekt i wspaniałe zdjęcia. 🙂
Wszędzie bym mogła dodawać tymianek 😉
O matko, zaśliniłem się 🙂 Właśnie za takie dania kocham Nigellę 🙂
Dokładnie, Nigella rządzi 🙂
Cebulowo-serowe smaki to jedne z moich ulubionych 🙂 !
Smacznie się zapowiada ten cebulowy paj:-D
Och wygląda zachwycająco ! Pewnie się skuszę i też zrobię ! Pozdrawiam 🙂
Męskie danko, pod piwko 😉
Śliczne!
Pod piwko to przekąska idealna 🙂
Dzięki za przepis. Mężczyzna nakarmiony pajem stwierdził, że to taka pizza dla ubogich, i gdy nic nie ma w domu- cebula i resztka sera zawsze się znajdzie, jajko i mąkę pożyczy się od sąsiadki i gotowy paj 😀
Pycha!
Można tanio i smacznie 🙂
🙂