Owsiane batoniki z truskawkamiOwsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia, znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja.

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej

Batoniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone, dodajemy jajko, masło, banana, miód i ponownie miksujemy. Miksturę łączymy łyżką z płatkami owsianymi. Odkładamy pół szklanki z przeznaczeniem na wierzch. Pozostałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy (możemy użyć prostokątnej blaszki 22×11 cm lub kwadratowej o długości od 20 do 22 cm). Na masę wykładamy truskawki. Odłożoną część masy rozsypujemy po wierzchu jak kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 minut w 190°C. Studzimy na kratce. Owsiane batoniki można pokroić na kształt prostokątów lub kwadratów.

Owsiane batoniki z truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!