Owsianka – śniadaniowy klasyk. Po wersji do picia, znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja.
Nadzienie:
- 400 g truskawek
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1-2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej
Batoniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 banan
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy syrop klonowy, miód i dodatkowo dwie łyżki wody. Zagotowujemy. Dodajemy truskawki i dusimy przez ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę kukurydzianą, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Płatki owsiane (pamiętajcie, aby były tzw. „błyskawiczne”) mieszamy z cynamonem. W blenderze miksujemy na pył orzechy włoskie i migdały. Gdy będą zmielone, dodajemy jajko, masło, banana, miód i ponownie miksujemy. Miksturę łączymy łyżką z płatkami owsianymi. Odkładamy pół szklanki z przeznaczeniem na wierzch. Pozostałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy (możemy użyć prostokątnej blaszki 22×11 cm lub kwadratowej o długości od 20 do 22 cm). Na masę wykładamy truskawki. Odłożoną część masy rozsypujemy po wierzchu jak kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 30 minut w 190°C. Studzimy na kratce. Owsiane batoniki można pokroić na kształt prostokątów lub kwadratów.
Chętnie zabrałabym ze sobą kilka takich batoników 🙂
Wyglądają pysznie:)
mniam!:) kocham wszelkie batoniki fit, z truskawkami mi się podobają 😀
Spoko wyglądają 🙂 A ja lubię owsiane różności 😉
coś mi się zdaje, że moja niechęć do owsianki jakby mniejsza się staje 🙂
Będą doskonałe do pracy! Muszę zrobić 🙂
Jak widzę, że z truskawkami to od razu szerzej oczy otwieram…
Mniam, wygląda bajecznie:-)
jaki fajny, zdrowy i prosty przepis na przekąskę
te truskawki wewnątrz <3 ależ ci to wyszło!!!
Bardzo fajny przepis!
Wyglądają mega cudnie! Chętnie bym je schrupała 🙂 Chyba sobie takie przyrządzę!
Pewnie że mam ochotę 🙂 chętnie zrobię i będę się zdrowo dosładzać !
Idealny pomysł na zdrową i słodką przekąskę 🙂
Bardzo ciekawy blog z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu 🙂
Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.
http://www.odpowiedzinatrudnepytania.pl
Chyba sobie takie zrobię, bo to fantastyczny pomysł na drugie śniadanie.
Pyszna, zdrowa przekąska….bardzo lubię : )
Na pewno sobie takie zrobię. Pyszności <3
Uwielbiam owsiane batoniki. A takie z truskawkami – to dopiero muszą być pycha 🙂
Natalio, bardzo smakowite batoniki 🙂 Pozdrówki
świetny pomysł
Takiego batonika to bym schrupała ;D
bardzo lubię takie domowe batoniki – solidny zastrzyk energii
Czy nie można by użyć zwykłych płatków owsianych ( nie błyskawicznych)?
Płatki błyskawiczne są rozdrobnione (mają zarówno grube kawałki, jak i bardzo drobne – jak mąka) – dlatego razem z mokrymi składnikami stworzą konsystencję ciasta na spód batonika. Jako że błyskawiczne są już wstępnie przetworzone, grube kawałki nie będą twarde. Można użyć zarówno zwykłych błyskawicznych jak i górskich błyskawicznych.
I jeszcze jedno pytanie – ile czasu można takie batoniki przechowywać w lodówce?
Co najmniej 3 dni
Pyszności!!!! do wykonania !!!!
Wspaniałe! Porywam kilka….;)
A czym można zastąpić miód ?
Np. syropem z agawy lub syropem daktylowym. Można dać też cukier.
a jeśli cukier to w jakiej ilości ?
Dwie łyżki do nadzienia i jedna do batoników powinny starczyć
Witam
Pysznie wyglądają te batoniki:)
na pewno zrobię:)
hm..masło? i to ma być zdrowe?:(
Pysznie to wygląda! Czy mąkę kukurydzianą można czymś zastąpić?
Czym mogę zastąpić banana?
Banan nadaje słodyczy i skleja. Spróbowałabym w namoczonymi w gorącej wodzie i zmiksowanymi daktylami
Wow, wow i jeszcze raz wow. Świetna kaloryka w połączeniu z naprawdę super smakiem – to coś dla mnie. Jestem na redukcji, jednocześnie – walczę z uzależnieniem od słodyczy. Jedyny problem jest taki, że po zrobieniu batoników – reszta czeka i kusi, ale walczę z tym. Pyszne! Dzięki za super przepis.