Ośmiornica podana z ziemniakami to tradycyjna hiszpańska przystawka, znana także jako sałatka galicyjska / ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega). To wyjątkowo prosta receptura. Idealnie sprawdza się w ciepłe dni – danie jest lekkie, a dzięki cytrynie i kaparom ma orzeźwiający smak. Jeśli bardzo boicie się kupować ośmioramiennego potwora w całości, to można zaopatrzyć się w już gotowe, ugotowane macki – są dostępne w dużych sieciach, a także w Biedronce.

Ośmiornica z ziemniakami i kaparamiMięso ośmiornicy jest wyjątkowo smaczne, niskokaloryczne i dobrze przyswajalne – warto je wprowadzić do swojego menu tym bardziej, że ośmiornica jest już coraz łatwiej u nas dostępna. Ośmiornicę najlepiej kupować mrożoną – nie trzeba jej obijać przed ugotowaniem, bo mięso samo skruszeje. Przed gotowaniem ośmiornicę trzeba “przestraszyć” – czyli trzymając za głowę ok. 3 razy zanurzyć macki we wrzątku i szybko wyjąć. Przepis na dwie porcje obiadowe lub cztery przystawkowe.

Ośmiornica z ziemniakami i kaparami (sałatka galicyjska):

  • macki z ugotowanej ośmiornicy (ok. 400 g)*
  • 350-400 g młodych ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki mini kaparów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być pół na pół z papryką ostrą lub wędzoną)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cząstki cytryny
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 20-25 minut). Po wystudzeniu kroimy na plastry. Rozkładamy je na talerzach lub jednym dużym naczyniu. Posypujemy solą i pieprzem. Ugotowane macki ośmiornicy kroimy na kilkucentymentowe kawałki. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wyciskamy jeden ząbek czosnku i wrzucamy pokrojone macki. Podsmażamy przez 2 minuty, aż ośmiornica lekko się przesmaży. Zdejmujemy i układamy na ziemniakach. Posypujemy odsączonymi z zalewy kaparami. W małym słoiczku łączymy ze sobą cztery łyżki oliwy i dwie łyżki soku z cytryny wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i wstrząsamy. Polewamy ośmiornicę i ziemniaki. Posypujemy całość słodką papryką i obficie posiekaną natką pietruszki (ja po zrobieniu zdjęć dosypałam jej znacznie więcej). Podajemy z cząstkmi cytryny, z której można wyciskać sok bezpośrednio na danie. Sałatka galicyjska świetnie pasuje podana ze schłodzonym białym winem.

*  oczyszczoną ośmiornicę należy zbić tłuczkiem (uprzednio mrożonej nie trzeba), trzy razy zanurzyć macki we wrzątku i wyjąć, a następnie wrzucić  i ugotować w całości z dodatkiem kilku liści laurowych (bez soli) do miękkości 30-50 minut (w najgrubsze miejsce widelec będzie lekko wchodził), w tym przepisie używamy samych macek, głowę po ugotowaniu odkrawamy /// można nabyć także już ugotowane macki.

Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

Ośmiornica z ziemniakami i kaparami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych