Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodemDla odmiany prosty deser z kuchni nawiązującej do Bliskiego Wschodu. Chrupiące rurki z orzechami w słodkim, miodowym syropie. Ich smak jest zupełnie niepodobny do tego co znamy na co dzień. Jedząc je poczułam się jak na wakacjach w krajach Orientu. Za sprawą miodu deser jest bardzo słodki – mimo to (choć zasłodzenie osiągnięto) – chce się sięgnąć po następną. Przepis pochodzi z książki Wypieki – zmniejszyłam jednak proporcje i ilość cukru.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (ja użyłam mieszanki orzechów)
  • 1/2 szklanki niesolonych pistacji
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 70-80 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 8 arkuszy ciasta filo
  • posiekane orzechy – do posypania

Syrop:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 6 goździków

Orzechy, pistacje, cukier i cynamon mielimy dosyć grubo w blenderze lub maszynce do mielenia kawy. Masło rozpuszczamy i łączymy z olejem. Delikatnie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo i dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka masłem. Przykrywamy następnym płatem. Potem znów smarujemy masłem – czynność powtarzamy aż zlepimy 4 płaty ciasta (na wierzchu musi być warstwa masła).  Posypujemy całość połową orzechów. Płat kroimy nożem na 12 części (najpierw na pół, a następnie każdą cześć na 6 równych prostokątów). Zaczynając zwijanie od krótszego boku zwijamy każdy prostokąt w ciasny rulonik i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta. Wyjdzie razem 24 rurki – wkładamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.

W czasie gdy się pieką przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki rozpuszczamy i gotujemy w rondelku przez  ok. 5-7 minut. Po wyjęciu rurek, studzimy je przez 5 minut i polewamy częścią syropu. Przed podaniem skrapiamy rurki z ciasta filo pozostałym syropem i posypujemy posiekanymi lub zblendowanymi orzechami.

Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!