Odwrócone ciasto bananowe z karmelem

Odwrócona ciasto bananowe z karmelemOdwrócone ciasto bananowe z karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie możemy przygotować odwrócone ciasto bananowe dzień przed podaniem – zachowuje świeżość przez ok. 3 dni.

Odwrócone ciasto bananowe z karmelem:

  • 3 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 250 cukru trzcinowego (1 i ½ szklanki)
  • 250 g mąki pszennej (1 i ¾ szklanki)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki zaparzonej, ciepłej kawy
  • szczypta soli

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy karmel: do rondelka wkładamy 50 g masła (1/4 kostki) i wsypujemy 125 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki). Podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zacznie się tworzyć karmel. Starajmy się mieszać jak najrzadziej. Gdy karmel będzie bursztynowy – wylewamy go na dno przygotowanej tortownicy i bardzo szybko rozprowadzamy po całym dnie łyżeczką (szybko zacznie zastygać). Dwa banany przekrawamy na ćwiartki (najpierw wzdłuż, a potem każdą część na pół). Układamy na karmelu np. w kształt kwiatka.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Przygotowujemy ciasto. Pozostałe 150 g masła ucieramy na puszysto wraz z pozostałym cukrem (3/4 szklanki) i cukrem wanilinowym. Dodajemy na zmianę po jednym jajku i po trochu mąki ciągle miksując. Na końcu dodajemy pozostałą mąkę, którą mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą i solą. Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy kawę oraz dodajemy ostatniego banana – rozgniecionego widelcem. Miksujemy po raz ostatni i wlewamy na banany z karmelem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Ciasto studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ucinamy czubek, aby mogło swobodnie stać i odwracamy. Możemy podawać od razu. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Odwrócona ciasto bananowe z karmelem

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

43 Odpowiedzi na Odwrócone ciasto bananowe z karmelem

  1. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    Rany… jeśli smakuje tak samo jak wygląda to poproszę o kawałeczek! super! Uwielbiam takie smaki!

  2. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Mniam zjadłabym kawałek :-):-):-)

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Kiedyś robiłam odwrócone z bananami i karmelem, chociaż po zastygnięciu miałam z nim trochę problem, bo zrobił się ciągnący i trudno się kroiło. Ale pamiętam jeszcze ten pyszny smak. 🙂

  4. achh coś cudownego, banany i karmel… mm!

  5. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Na pewno jest pyszne:)

  6. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Mam takie pytanie 🙂 bardzo podoba mi się ta patera. Gdzie mogę ją kupić ?:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Obłędne!
    Mam na nie już, teraz wielką ochotę

  8. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Oj nie odmówiłabym przy kawie, na pewno nie 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    To ciasto jest wspaniałe.

  10. Natalia - Poezja Smaku ivka napisał/a:

    Do tego lody waniliowe i jestem w raju 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Nieprzyzwoicie cudne! Tak się zapatrzyłam, że aż gulasz przypaliłam, cholercia 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Super, bardzo fajne ciasto 😀

  13. Ale smakowite ciasto 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Pięknie wygląda, naprawdę.

  15. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    TO DOPIERO ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA

  16. Natalia - Poezja Smaku foodmania napisał/a:

    to dopiero kawałek pysznego ciacha!

  17. Banany i karmel, to pyszne połączenie, ciasto przepysznie wygląda 🙂

  18. Zbite i bananowe… idealne. Jednak zamiast kawy poprosimy jeszcze więcej kakao 😀

  19. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Już na sam widok ślinka cieknie.

  20. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Doskonałe lekarstwo na smutki 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ależ to ciasto musi smakować …. Mniam, mniam 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Z takimi składnikami to musi być prawdziwy rarytas!

  23. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    wspaniałe ciasto

  24. Poproszę kawałeczek! Wygląda wspaniale!

  25. Natalia - Poezja Smaku veggie napisał/a:

    Śliczne, takie ciasta są absolutnie w moim guście 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Robiłam kiedyś coś podobnego – czysta rozkosz na języku 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Kusisz tym ciastem przeokrutnie 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    No nie, nie mogę na nie patrzeć. Zjem zaraz monitor :O

  29. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    O losie…aż ślinka cieknie :)!

  30. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Ojej jakie piękne! Cudowne połączenie banana i karmelu <3

  31. Natalia - Poezja Smaku Oluśka napisał/a:

    Jest już w piekarniku 🙂 żebym sobie zębów nie połamała na tym karmelu :/ strasznie stwardniał…

  32. Natalia - Poezja Smaku Natalka napisał/a:

    Juz drugi raz robie to ciasto. Jest wspaniale i rozplywajace sie w ustach

  33. Natalia - Poezja Smaku DorotaM napisał/a:

    Pyszne, puszyste. To jest poezja smaku 😉

  34. Natalia - Poezja Smaku majka napisał/a:

    Mi nie wyszło 🙁 Jak odwróciłam okazało się że nie jest dopieczone, ciapa, karmel się rozlał i wsiąkł w ciasto myślę że dlatego się nie dopiekło a trzymałam ok.60 min. 🙁 🙁 Wszystko wg przepisu 🙁

    • To normalne, że karmel wsiąka w ciasto – wierzch jest dzięki temu lepki i wilgotny. Aby mieć pewność, że ciasto się upiekło, warto wbić w środek patyczek lub wykałaczkę – gdy jest suchy ciasto jest upieczone

  35. Natalia - Poezja Smaku ewka_shang napisał/a:

    Coś z karmel poszło nie tak… Cukier się rozpuscil, ale nie połączył się z masłem. Masło trochę wyciekło z tortownicy podczas pieczenia. Po wyjęciu i odwrócenie ciasta okazało się ze karmel się w części scukrzył. Co zrobiłam źle? Na razie nie wiem jak ciasto smakuje, bo jest na jutrzejsze popołudnie. Dam znać później jak smakowało 🙂

    • Jak karmel się cukrzy to być może za słabo się rozpuścił? Karmel musi być całkowicie płynny. Niestety tortownice nie są szczelne i karmel może przeciekać, dlatego warto wyłożyć całą tortownicę papierem 🙂 – czyszczenie piekarnika po karmelu jest bardzo pracachłonne – mi też się kiedyś wylał. Niestety nie mam pojęcia czemu masło się oddzieliło 🙁 Koniecznie trzeba użyć takiego prawdziwego masła.

  36. Natalia - Poezja Smaku Zawsze Zakalec napisał/a:

    Zrobilam przed chwila… karmel nie polaczyl sie z maslem ale ze pierwszy raz go robilam to niewzruszona tym faktem wylalam go do tortownicy. Ciasto wyroslo, po upieczeniu ciut oklaplo i w srodku wyglada jak zakalec, jest wilgotne (upieczone na 100% bo patyczek suchy) a ten karmel… nie wiem czy nie grzesze tak go nazywajac nie gestnieje 😉 ale kurde, w smaku pycha 😀

  37. Natalia - Poezja Smaku sara napisał/a:

    Przepyszne!! dzieciakom tak smakowało ze tylko słyszałam mmmmmmm:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)