Odwracane ciasto ananasoweAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają za smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami.

Odwracane ciasto ananasowe:

  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 ekologicznych jajek
  • 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel
  • 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Lekko studzimy i odwracamy ciasto (jeśli wyrósł „czubek” należy go odciąć), aby ananasy znalazły się na górze wypieku. Delikatnie zdejmujemy papier. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Odwracane ciasto ananasowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!