Nalewka z cytryn, czyli popularna cytrynówka, to jedna z najprostszych nalewek jakie robiłam. Świetna na rozpoczęcie przygody z robieniem nalewek w domu. Jest szybka (gotowa w 3 dni), można robić ją cały rok (cytryny można kupić zawsze), a także jest smaczna na samej wódce. Dla mnie cytrynówka to nalewka najlepsza na lato – lekka, odświeżająca, o niewielkiej mocy. Lubiana przez Panów i Panie. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną – umawiamy się w tygodniu, robimy nalewkę, a na weekend cytrynówka jest już gotowa. Nalewka wychodzi pyszna także na spirystusie – jest wtedy trochę mocniejsza i podajemy ją wtedy schłodzoną wraz z kostkami lodu. My nie przepadamy za mocnymi alkoholami, a przyznam, że cytrynówka zeszła od razu – jest wyjątkowo aromatyczna, smaczna i delikatna.
Nalewka z cytryn – cytrynówka:
- 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych)
- 1/2 litra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki wody
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód. Mieszmay i odstawiamy. Z obranych cytryn bardzo dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy na kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu. Nalewka jest już gotowa do picia, choć jeśli zostawimy ją na tydzień – sklaruje się i będzie jeszcze smaczniejsza (jeśli chcemy zupełnie przezroczystą, klarowną nalewkę – musi leżakować ok. miesiąc, nie ma to jednak wpływu na smak). Nalewki z cytrusów nie muszą leżakować pół roku i to jest ich największa zaleta.
Ale ma piękny słoneczny kolor! 😉
Lubię domowe nalewki, a cytrynowa jest i pyszna i świetnie wygląda 🙂
piękny kolorek 🙂
Moja ulubiona nalewka, mój tato zawsze mi robi mały zapasik na zimę 🙂
ja osobiście nie robiłam, ale dostałam od mamy pyszności!!!
Wspaniały kolor ale ma też i moc %:)
Uwielbiam wszystkie nalewki, a cytrynówka (obok maliniaka) jest moja ulubioną 🙂
Domowa cytrynóweczka, najlepsza 🙂 U mnie nazywa się zupa Romana od twórcy przepisu 😉
Dawno mnie nie było a tu takie pyszności!
Ooo, to jest dopiero pomysł na… wieczór panieński! 😀 I wszystkie dziewczyny będą radośnie śpiewać w słonecznych rytmach, popijając w eleganckich kieliszkach domową pyszniutką cytrynówkę 🙂 Można pomyśleć, do wdrożenia 😉
Piękne zdjęcia!
Czy można pominąć miód czy czymś zastąpić ?
Cukrem
A ile tego cukru zamiast miodu ?
łącznie 1,5 szklanki
Mam pytanko a słoiki zakrecamy?
Tam gdzie jest alkohol warto zakręcić – inaczej może powoli odparowywać
Czy słoje postawić w ciemnym miejscu, np na podłodze gdzie jest chłodno, czy lepiej na szafce w kuchni?
Czy słój z sokiem i syropem można czymś przykryć lub zakryć dekielkiem?
Pozdrawiam 🙂
Najpierw oba słoje w widnym miejscu, a gdy już połączymy – w ciemnym. Warto przykryć – inaczej ryzykujemy plagę muszek owocówek 🙂
Pyszna. Świetny przepis.
Robi furorę (w wersji mocniejszej jest)
A ja mam pytanie – czy jest możliwe żeby w cytrynówkach wytworzył się metanol?
Znaczenie ma rodzaj użytego alkoholu do produkcji nalewki – jeśli używamy wódki lub spirytusu z banderolą to wszystko w porządku, jeśli bimbru z niepewnego źródła to może być zanieczyszczony, dlatego zawsze kupujmy alkohol z akcyzą
Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale mój ssyrop miodem i cytryna jest brązowy. Czy to znaczy ze coś jest nie tak ?
Jak użyliśmy mocno bursztynowego lub ciemnego miodu to tak może być 🙂
Cześć,
Nigdy nie robiłam jeszcze nalewek ale przypadek sprawił że mam w domu spirytus nalewkowy 60% (0,5 l) i chciałabym go dobrze spożytkować. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoich przepisach więc bardzo ucieszyłam się kiedy zobaczyłam że masz wśród nich również przepis na cytrynówkę;) Czy można go jakoś przerobić aby wykorzystać spirytus jaki posiadam? Czego dodać mniej /więcej żeby było smaczne?
Można nie zmieniać proporcji i mieć kilka procent mocniejszą nalewkę (nie będzie za mocna przy 60%). Gdy chcemy bardzo łagodną wtedy musimy dodać ok. 1/4 więcej wody LUB użyć jeszcze połówki cytryny
Ile wychodzi ml już gotowej nalewki?
Mam takie pytanie zrobiłem nalewke z cytryn i po przelaniu do butelek tworzy mi się taki kożuch ,czy to normalne..
Właśnie się za nią zabieram i mam pytanie czy można dodać całe cytryny (zmiksowane, bez pestek), a nie dam sok ?
Dziękuję za przypomnienie tego prostego, ale i pysznego przepisu 😉 W moim przypadku zmniejszyłem ilość miodu i też wyszło super. Czekamy na kolejne trunki 😉
Robię drugi raz i zdecydowanie polecam podwoić wszelkie proporcje zaczynając od 0,5l spirytusu i 0,5l wódki. Inaczej za szybko znika i zmów trzeba robić. Druga porcja się przegryza 😉
Pierwszy raz z tego przepisu ale wierze ze będzie pyszny! Wcześniej dawałam całe owoce i jednak mi to przeszkadzało. Myśle ze teraz wyjdzie doskonale! Oczywiście zrobiłam z 4 kg cytryn i 3 butli spirytusu
Jestem ciekawa jak wyszło 😀
Ile muszę mieć cytryn na 30 litrów
Przegiecie z ta iloscia cukru i miodu.