Najlepsze brownieNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre.  Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki i rozkoszować się powoli. Odchudzone brownie pojawi się na blogu wkrótce – teraz skupmy się na wersji dającej więcej szczęścia. Brownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec. Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie!

Najlepsze brownie (brownie idealne):

  • 300 g czekolady 70% (3 tabliczki)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 szklanki cukru pudru (280 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki (130 g)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka kawy w proszku (instant)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki soli

Robimy kąpiel wodną – nalewamy niepełną szklankę wody do rondelka, włączamy palnik, a na wierzchu stawiamy metalową lub szklaną miskę (nie może dotykać wody). Do miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki: masło i 230 g czekolady (70 g zostawiamy na później). Rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z kąpieli. Do lekko ciepłej (nie gorącej) czekolady dodajemy ekstrakt. Jajka ubijamy powoli dosypując cukier puder. Wlewamy powoli, cienką strużką czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy składniki suche – mąkę, kawę i sól. Wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych i miksujemy na małych obrotach do połączenia – nie dłużej. Przelewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy (ok. 25×20 lub takiej, w której ciasto będzie wysokie na ok. 1,5 – 2 cm). Odłożoną czekoladę łamiemy na mniejsze części i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) – nie ma sensu wbijać patyczka bo będzie wilgotny od czekolady. Po wystudzeniu brownie kroimy na małe kwadraty lub prostokąty.

Najlepsze brownie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!