Mus borówkowyZnów zachciało mi się lata. A borówki kojarzą mi się z latem bardzo mocno. Mus borówkowy choć może wydawać się  skomplikowany, to jest to bardzo proste ciasto i polecam je wszystkim, którzy jak ja uwielbiają jagody i borówki. Nie zapominajmy też, że owoce te mają zbawienny wpływ na nasze oczy. Za to czekoladowy sos na pewno wpłynie pozytywnie na wszelkie nastroje. Jedyna niedogodność związana z tym ciastem jest taka, że zanim zjemy kawałek, musi postać przez noc w lodówce. Ja nie mogłam się doczekać!

Składniki na mus i galaretkę:

  • 300 g borówek świeżych lub mrożonych (można zastąpić jagodami)
  • pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 2-3 kroplami aromatu)
  • 700-800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (można dać więcej)

Borówki wrzucamy do rondelka, dodajemy dwie łyżki wody, cukier puder, cukier wanilinowy, ekstrakt i gotujemy na małym ogniu ok. 7 minut. Całość należy zblendować na gładką masę. Odlewamy z mikstury ok. 8 łyżek na galaretkę, które następnie musimy przetrzeć przez sito. Około łyżeczkę żelatyny dokładnie rozpuszczamy w połowie filiżanki wrzątku i dodajemy do przetartych 8 łyżek borówek. Mieszamy i odstawiamy – galaretka gotowa. Pozostałe borówki muszą przestygnąć. W tym czasie ubijamy śmietanę wraz z dwoma łyżkami cukru pudru. Gdy będzie sztywna, dodajemy po łyżce ostygniętych borówek (tych nie przetartych) i delikatnie mieszamy ręcznie, aż wmieszamy całość. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy żelatynę do bitej śmietany, którą dodamy później (musi przestygnąć). Rozpuszczamy ok. 1,5 łyżeczki żelatyny w małej ilości wrzątku (ok. 3 łyżki). Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jak przestygnie wyjmujemy borówkową śmietanę z lodówki, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do wysypania tortownicy
  • płatki migdałowe – do dekoracji gotowego ciasta

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Ubijamy dwa jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijamy dalej. Na koniec dodajemy olej. Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką (można też  nie smarować i wyłożyć dno papierem do pieczenia). Piec ok. 15 minut (w zależności od piekarnika może być krócej lub dłużej – obserwujemy, aż biszkopt będzie złoty). Biszkoptu niczym nie nasączamy – nawilży go masa. Odstawiamy do wystygnięcia.

Boki tortownicy od biszkoptu myjemy i zakładamy ponownie. Na biszkopt wlewamy borówkową masę i nożem wyrównujemy górę na płasko. Następnie bierzemy łyżkę i polewamy delikatnie galaretką (nie przejmujmy się, jeśli lekko się wtopi w bitą śmietanę). Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy całość płatkami migdałowymi, a ukrojone porcje  polewamy sosem czekoladowym – możemy kupić gotowy, taki jak do polewania lodów, ale możemy też go zrobić samodzielnie.

Sos czekoladowy:

  • 100 g ciemnej czekolady (można zastąpić 4 łyżkami ciemnego kakao z 4 łyżkami cukru i łyżką wody)
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki gęstej śmietany

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (na parze) lub w mikrofalówce na małej mocy – gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy – w wersji z kakao wszystkie składniki rozpuszczamy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy w rondelku.

 Mus borówkowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych