Murzynek bez jajek i masła

Murzynek bez jajek i masłaMurzynek, który nie wymaga użycia jajek, ani masła. Ciasto rośnie wyłącznie na sodzie reagującej z octem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy – podobnie jak przy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego).

Murzynek bez jajek i masła:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych (u mnie czekośliwka)
  • 1,5 szklanki zaparzonej, ciepłej kawy (lub wody)
  • 1,5 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego (nie można pominąć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • polewa: 1 deserowa czekolada, 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
  • świeże lub suszone owoce albo orzechy do przybrania

W jednej misce łączymy składniki mokre: kawę (lub wodę), olej, powidła, ekstrakt i ocet. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę, cynamon i szczyptę soli. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wlewamy do foremki ok. 25×20 cm lub keksówki o dł. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie się prawie gotować. Czekoladę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą kremówką (można też nie siekać, tylko rozpuścić czekoladę wraz z kremówką w kąpieli wodnej lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce). Przykrywamy folią i zostawiamy na 1 minutę. Mieszamy do połączenia i polewamy ciasto. Ozdabiamy owocami lub orzechami.

Murzynek bez jajek i masła

Murzynek bez jajek i masła

Murzynek bez jajek i masła

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Murzynek bez jajek i masła

  1. super ciacho 🙂 lubię eksperymentować z wegańskimi wypiekami 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Magdalena napisał/a:

    Super przepis. Murzynek wygląda przepysznie. W połączeniu z dobrą kawą będzie idealnym pomysłem na deser.

  3. Natalia - Poezja Smaku Marika napisał/a:

    Witam, czy ciasto to można zrobić w formie muffinek? Na 12 sztuk z połowy przepisu, czy więcej, np. 3/4 ciasta? Pozdrawiam i życzę udanego, dobrego przyszłego roku. Aha i fajnego Sylwestra!

    • Natalia - Poezja Smaku Marika napisał/a:

      Witam ponownie. Nie doczekałam się odpowiedzi, więc zaryzykowałam: wyszło mi z całego przepisu 18 mocno wyrośniętych muffin upieczonych w formach do muffinek o standardowych rozmiarach, myślę, że ciasta spokojnie wystarczyłoby na 20 dorodnych. Ciasto jest delikatne, smaczne, jednak dość mocno się kruszy. Być może z powodu braku jajek. Pozdrawiam!

  4. Natalia - Poezja Smaku Mania napisał/a:

    Doskonały przepis. Dziś upiekłam murzynka. Przepyszne ciasto. Na pewno jeszcze przygotuję to ciasto wiele razy :).

  5. Natalia - Poezja Smaku Kuba B. napisał/a:

    Wygląda przepysznie! Akurat na weekend przychodzą do nas goście, więc myślę, że takie ciacho będzie idealne 🙂 Ciekawe czy coś z niego zostanie!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Wyglada bardzo smacznie 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Paulina Garnicka napisał/a:

    Kurczę, mnie też zainteresował ten przepis. Wypróbuję w najbliższą niedzielę i dam znać jak wyszło 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Prezentuje się doskonale 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)