Muffinki z truskawkamiTruskawki powoli się kończą, dlatego warto z nich korzystać póki jeszcze mamy je świeże. Muffinki to wypiek wyjątkowo prosty i dość mobilny – można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Przyrządzimy je bardzo szybko. Te, smakują jak domowe, babcine ciasto z truskawkami. I do tego ta słodka kruszonka! Polecam wszystkim zapracowanym.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 18 dużych truskawek

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła (pokrojonego na mniejsze części)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i zacieramy palcami tak, aby powstały okruszki. Wkładamy ją do zamrażarki w celu szybkiego schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej (większej) wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i mieszamy łyżką. Do drugiej wlewamy składniki mokre: jajka, mleko i olej – które również należy wymieszać. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Do blachy na muffinki wstawiamy papilotki lub smarujemy ją masłem. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości (wyjdzie ok. 18 sztuk). Truskawki kroimy na ćwiartki i wpychamy po 4 ćwiartki do każdej muffiny (jak nie mamy czasu wkładamy po jednej, całej truskawie). Wyjmujemy z zamrażarki kruszonkę i obficie posypujemy. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Muffinki z truskawkami

 Wpis uczestniczy w akcji Muffinkowo 2012, Słodkie wakacje! oraz Truskawkowe szaleństwo.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!