Jeśli nie mamy czasu przygotować wielkanocnego, domowego ciasta warto zrobić muffinki, które w łatwy i szybki sposób możemy przygotować i przyozdobić. Dziś proponuję muffinki z płatkami owsianymi, ponieważ nie są słodkie i możemy zatem poszaleć ze słodkimi ozdobami. Chyba najprostszą dekoracją (ale niezwykle uroczą) są gniazdka – to bita śmietana na której układamy czekoladowe jajeczka.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- Dodatkowo: dowolny dżem (np.: wiśniowy, jagodowy, malinowy), 200 ml śmietany kremówki 30%, czekoladowe lub cukrowe jajeczka albo migdały w czekoladzie
Potrzebujemy dwóch misek. Do jednej wsypujemy składniki „suche”: płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek, cukier, kakao i sól, po czym dokładnie je mieszamy. Do drugiej dodajemy składniki „mokre”: mleko, olej i jajka – również mieszamy ze sobą. Składniki mokre dolewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Smarujemy 18 gniazdek na muffiny tłuszczem lub wykładamy papierkami. Napełniamy gniazdka 1 czubatą łyżką ciasta. Potem kładziemy na wierzch po 1 łyżeczce dżemu. Dżem przykrywamy kolejną porcją ciasta, tak aby został w środku muffinki. Pieczemy je 25 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy mikserem na sztywno kremówkę. Smarujemy bitą śmietaną wierzch każdej muffinki, a na górę kładziemy 2-3 jajeczka. Możemy również całość posypać posypką. Bez wątpienia będą ozdobą stołu.


wyglądają przecudnie, z miłą chęcią bym się poczęstowała 😉
pozdrawiam,
szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Moje ulubione muffinki! Robię je na okrągło:)