Muffinki z nektarynkamiMuffinki z nektarynkami to świetny pomysł na wypiek, jeśli mamy w domu dwa niepotrzebne owoce nektarynek. Zmiksowane nektarynki nadają muffinkom wilgotności i lekkości. Świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Sycące, lecz nie tuczące – pełnoziarniste z małą ilością tłuszczu. W smaku bardzo aromatyczne – przypominają jogurtowe, wilgotne ciasto o smaku nektarynkowym. Pozostają długo świeże, dlatego warto upiec wieczorem i zabrać na drugi dzień do pracy czy szkoły na śniadanie lub deser. Przepis na 12 sztuk.

Składniki:

  • 2 nektarynki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • płatki owsiane (błyskawiczne) do posypania

Nektarynki obieramy i pozbawiamy pestek. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do nich jajka, jogurt i olej. Blendujemy ponownie. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, brązowy cukier, szczyptę cynamonu, sól i cukier z wanilią. Mieszamy, aż składniki się dokładnie zmieszają. Do suchych składników dolewamy mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do czasu połączenia. Blachę do muffinek (12 sztuk) wykładamy papilotkami i napełniamy każdą ciastem. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi. Muffinki z nektarynkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.

Muffinki z nektarynkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!