MojitoDrinka jeszcze u mnie nie było, dlatego zacznę od klasyki (choć tak naprawdę nie mam wcale doświadczenia w tej materii). Mojito to pozycja najczęściej zamawiana w pubach i barach na całym świecie. Kwaśno-słodki smak przypada do gustu zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Mi przypadł baaardzo, a to domowe mojito jest wcale nie gorsze, niż to barowe :). Aromatyczna mięta i orzeźwiająca limonka na pewno umilą ciepły, letni wieczór. Podaję składniki na dwie porcje. Możemy oczywiście zrezygnować z rumu i mieć bezalkoholowy koktajl.

Składniki:

  • 100 ml białego rumu (np. Bacardi)
  • ok. 12 listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 limonka
  • woda gazowana
  • lód kruszony lub w kostkach

Limonkę przekrajamy wzdłuż na pół (od dupki do dupki – kolokwialnie ;)). Z połowy limonki wyciskamy sok i mieszamy z rumem i cukrem w shakarze. Drugą połówkę limonki przekrajamy wzdłuż na cztery części. Do dwóch szklanek wkładamy po 2 cząstki limonki i po ok. 6 listków mięty (może być więcej). Ugniatamy limonkę z miętą za pomocą muddlera lub po prostu drewnianą końcówką od tłuczka – tak aby limonka puściła sok. Do szklanek wlewamy rum z shakera. Uzupełniamy lodem i wodą gazowaną.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych