Miodowa babka z jabłkami (miodowy jabłecznik) wygląda na pracochłonną, a jest wręcz przeciwnie – ciasto to przygotujemy bez pomocy miksera – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Dodatkowo zyskuje na smaku, jeśli przygotujemy kruszonkę. Jest bardzo wilgotna od jabłek. Biorąc kęsa od razu czuje się, że to połączenie szarlotki i drożdżówki z kruszonką – jeśli lubicie te oba ciasta, to pokochacie ten przepis. Miód nadaje nie tylko bursztynowego koloru, ale też charakterystycznego posmaku, który idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem. Polecam zarówno bez okazji (do kawy czy herbaty), jak i na świąteczny stół.

Miodowa babka z jabłkami i kruszonką (miodowy jabłecznik)Miodowa babka z jabłkami:

  • 4 średnie jabłka
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • ½ szklanki oleju (125 ml)

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 g miękkiego masła

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niedużą kostkę. Tortownicę z kominem (24-26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy wszystkie sypkie składniki kruszonki do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 160 z termoobiegiem). W dużej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. W drugiej łączymy ze sobą jajka, olej i miód – roztrzepujemy widelcem. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Masa powinna być gęsta. Dodajemy jabłka i mieszamy, aby wszystkie kawałki były oblepione masą. Przekładamy masę do przygotowanej formy i wyrównujemy. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie.

Miodowa babka z jabłkami i kruszonką (miodowy jabłecznik)

Miodowa babka z jabłkami i kruszonką (miodowy jabłecznik)

Miodowa babka z jabłkami i kruszonką (miodowy jabłecznik)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!