Mini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już się pięknie prezentować. Silikonowe foremki na mini babeczki można kupić teraz w popularnych dyskontach, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w formie na muffinki. Babeczki robi się szybko i prosto, zdążymy nawet rano, w Wielką Sobotę.
Babeczki waniliowe – 6 sztuk:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu)
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego)
- 5 łyżek mleka
- 6 łyżek mąki tortowej
- niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny, woda lub syrop malinowy
Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem, aby stabilnie stały. Aby uzyskać lukier dodajemy do cukru pudru odrobinę soku z cytryny i mieszamy. Zamiast soku z cytryny można użyć soku z pomarańczy lub wody (ewentualnie kilka kropli syropu malinowego, aby uzyskać lukier różowy). Gdy lukier jest za gęsty dolewamy więcej płynu, gdy za rzadki dosypujemy cukier. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki.
Korzystając z okazji życzę Wszystkim czytelnikom Poezji Smaku wesołych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych!


ale beka nie no boskie są 😛
Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Witam! Piękne te babeczki. Aż zachciało mi się zrobić takie same. Mam pytanie: skąd pochodzą te śliczne foremki?
Doniu, kupiłam je… w Lidlu 🙂
Cudności, tak trzeba do święconki, własnoręcznie!
Ale co w końcu? Smietana czy jogurt? W spisie składników mowa jest o śmietanie a w sposobie wykonania o jogurcie.
Chochlik drukarski 😉 Chodzi o śmietanę, zapomniałam napisać, że można zastąpić ją jogurtem
Śliczne babeczki, urocze w sam raz do święconki 🙂
Piękne babeczki 🙂
Cudne te babeczki. Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajeczka i mokrego dyngusa :-)))
bardzo urocze! w sam raz do koszyczka:) Radosnej Wielkanocy!
Wyglądają ślicznie! Idealny rozmiar do koszyczka! 🙂
Jakie malutkie cudeńka 🙂 Świetne babeczki! Życzę zdrowych i wesołych Świąt 🙂
Wprost urocze 🙂 Klasyka!
Wesołych zajączków :*
Piękne, smakowite babeczki 🙂 Wesołych Świąt Natalko :*
Przed chwileczką robiłam do święconki, są cudowne! Tylko, że nie miałam takich sprytnych foremek jak ty i zrobiłam w takim silikonowym kwiatku 🙂 Wesołych świąt 😉
Chętnie wezmę jedna do koszyczka 🙂 Spokojnych i radosnych świąt dla całej rodzinki 🙂
Ale ślicznotki! 😀 Wesołych Świąt!
Śliczne, u mnie też takie maleństwa goszczą w koszyczku wielkanocnym:) Wesołych!
cudowne są!!! Radosnych Świąt Wielkanocnych !!!
Piękne babeczki 🙂 I foremki cudne!! Wesołych Świąt!
Przepiekne!
Pysznego swietowania
Takie małe babeczki są prześliczne! 🙂
Miłych i udanych Świąt życzę 🙂
Babeczki palce lizac, jak slicznie sie prezentuja. Pozdrawiam serdecznie Beata
Prześlicznie się prezentują 😀 Już sobie wyobrażam, jak się pięknie komponują w koszyczku 😉
śliczne, muszę sobie sprawić takie małe foremki!
Fajny kolor wyszedł :-).
Babeczki są prześliczne 🙂
Nati, dużo radości, zdrowia!
Jakie cudne… I do tego waniliowe 🙂 Mam takie mini foremki więc je zrobię. Co tam, że już po świętach 😉 !!
No i teraz weszłaś mi na ambicję. A ja w tym roku z gotową babeczką do święconki poszłam. Ale w przyszłym roku zamierzam kupić sobie maleńkie foremki i babeczki upiec sama – skoro to symbol umiejętności i doskonałości to nie mogę inaczej 🙂
Jakie ładne!
Co pasowałoby do tych babeczek? Można upiec z jakimś nadzieniem w środku np.dżemem czy lepiej po upieczeniu udekorować kremem? Jak tak to jaki krem/dżem najlepiej pasowałoby?
Można nadziać kwaskowym dżemem przed upieczeniem (jak mamy foremki bez komina)
Masz jakiś patent żeby właśnie te czuby nie urosły?
Można spróbować piec dłużej w niższej temperaturze, ale ja odcinam
Mi niestety nie wyszły za dobre. 🙁 bardzo nieslodkie ciasto + wygląda na to że zakalec w środku
Polecam dodać cukier pomarańczowy zamiast wanilinowego, babeczki są cudne ☺️