Mielona wołowina w cieścieSzukając pomysłu na obiad z mięsa mielonego natrafiłam na wspaniały przepis Jamiego Olivera – wtrąciłam swoje trzy grosze i wyszło coś pysznego. Mielona wołowina w cieście francuskim to danie proste, ładnie się prezentujące i karmiące od 4 do 5 osób. Smakiem byłam zaskoczona, bo spodziewałam się raczej czegoś podobnego do tradycyjnego klopsa – nic z tych rzeczy, to coś zupełnie nowego. Wspaniała alternatywa dla pieczeni.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego w jednym kawałku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łodyga selera naciowego (nie dałam – nie było w sklepie)
  • 3-4 pieczarki
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego z torebki)
  • oliwa
  • sól morska i pieprz

Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw w ok. 1 centymetrową kostkę. Kroimy w ten sposób marchewkę, ziemniaka, selera, cebulę i pieczarki. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni. Wrzucamy na nią wszystkie warzywa i grzyby. Dodajemy do nich drobno posiekany rozmaryn  i wyciskamy 2 ząbki czosnku, mieszamy. Smażymy przez ok. 8 minut lub do czasu kiedy warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy do nich mrożony groszek i smażymy jeszcze trochę. Przekładamy warzywa do dużej miski w celu ostudzenia. Nastawiamy piekarnik na 180ºC.  Do filiżanki wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Dodajemy do warzyw mielone mięso, sporą szczyptę soli i pieprzu, paprykę, curry i musztardę. Wlewamy prawie całe jajko (zostawiając trochę do posmarowania). Mieszamy i ugniatamy czystymi dłońmi, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozwijamy na całą długość. Wzdłuż najdłuższego boku układamy całą wołowinę z warzywami i formujemy rękami (Jamie pisał, że na kształt kiełbasy ;)) w wałek. Zawijamy ciasto i staramy się zlepić brzegi – powstanie otoczka z ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym jajkiem. Zwróćmy uwagę, czy papier na którym było ciasto, nadaje się do pieczenia (informacja będzie na opakowaniu) – jeśli tak od razu przekładamy nasz wałek na blachę, jeśli nie – trzeba przełożyć na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut do godziny. Po upieczeniu, kroimy bezpośrednio przed podaniem na grube plastry. Ja podałam ją z podsmażanymi na patelni młodymi ziemniaczkami, choć równie dobrze pasowałyby grillowane warzywa.

Mielona wołowina w cieście

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!