Maślana tarta z owocami leśnymiMaślana tarta z owocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek.

Maślana tarta z owocami leśnymi – spód:

  • 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
  • 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli

Maślana tarta z owocami leśnymi – wierzch:

  • 600 ml mleka (niepełne 2,5 szklanki)
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka jajek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 50 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold)
  • świeże owoce leśne

Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Obkładamy je folią aluminiową i wsypujemy dowolne obciążenie, np. suchy groch, fasolę, ciecierzycę czy ryż. Pieczemy przez 15 minut w 190°C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie wraz z folią i pieczemy jeszcze 8-10 minut. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem z dodatkiem wanilii. Do pozostałego mleka dodajemy dwa żółtka oraz obie mąki. Rozcieramy, aż mikstura nie będzie miała grudek. Gdy będzie aksamitna wlewamy ją cienkim strumieniem na gotujące się mleko, jednocześnie cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze około dwie minuty energicznie mieszając. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i mieszamy, aż się rozpuści w budyniu. Odstawiamy krem do całkowitego ostudzenia.

Z budyniu zdejmujemy kożuch. Resztę wlewamy na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem.

 Maślana tarta z owocami leśnymi Maślana tarta z owocami leśnymi

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!