Masełko cukiniowe - masło cukinioweNazwa masełko cukiniowe może być nieco myląca – smarowidło z cukinii masełkiem nie jest, ale świetnie się sprawdza „zamiast” do kanapki. W smaku nieco przypomina wegański smalec. Usmażona z czosnkiem i cebulą cukinia jest mazista, może stąd to skojrzenie. Jeśli w waszych ogródkach cukinia obrodziła, to musicie koniecznie wypróbować taką warzywną pastę – jest bardzo prosta do przygotowania, zdrowa, pyszna i można ją długo przechowywać. Ja uwielbiam ją na śniadanie – chleb wsadzam do tostera, wyciągam pastę z lodówki i smaruję podgrzane pieczywo – nic więcej. Staram się mieć ją zawsze w lodówce – wtedy zawsze jest coś smacznego do jedzenia. Z przepisu wychodzi spory słoiczek.

Masełko cukiniowe:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 1 liść laurowy
  • 2 średnie cebule lub 4-5 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju kokosowego, oliwy lub masła
  • sól i pieprz do smaku

Cukinię obieramy (jeśli mamy swoją, niepryskaną – wystarczy dokładnie umyć), odcinamy końce i ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach (najlepiej użyć odpowiedniej końcówki do tarcia malaksera, jeśli posiadamy). Startą cukinię solimy i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby puściła sok. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Cukinię odciskamy mocno z nadmiaru płynu i dodajemy do cebuli wraz z liściem laurowym. Podsmażamy razem, często mieszając przez ok. 10 minut – cukinia znacznie zmięknie i po wystygnięciu będzie można ją rozsmarowywać. Przyprawiamy solidnie solą i pieprzem do smaku (poprzednia sól się wypłucze). Wyjmujemy liść laurowy. Gorącą cukinię przekładamy do słoika. Gdy wystygnie chowamy do lodówki.

Podajemy ze stostowanym pieczywem. Masło cukiniowe jest doskonałe bez dodatków, można też zjadać razem z serem lub wędliną. Mi najlepiej smakuje jako warzywna pasta do pieczywa na śniadanie czy kolację. Masełko cukiniowe przechowujemy w lodówce do maks. 3 tygodni – moje jednak znika znacznie szybciej.

Masełko cukiniowe - masło cukiniowe

Masełko cukiniowe - masło cukiniowe

Masełko cukiniowe - masło cukiniowe

Przepis inspirowany thekitchn.com

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!