Jeśli rosół na obiad to za mało, polecam zrobić bardzo tanie i proste marchewkowe kopytka. Z resztek rosołu przygotujemy ziołowy sos – ja miałam akurat pięknie pachnący tymianek, ale świetnie też będzie pasował świeży rozmaryn czy delikatny koperek. Kopytka to na pewno smak dzieciństwa dla wielu osób, a w wersjach smakowych – z marchewką, dynią, burakiem czy szpinakiem zyskają nie tylko nowy kolor, ale też całkiem nowe oblicze smakowe. Ja dodatkowo użyłam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej. Przypomnę, że do kopytek używamy ziemniaków starych (a nie młodych), zaś najlepsze kopytka wyjdą, gdy ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej i zdążą przemarznąć w lodówce.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowymSkładniki (waga warzyw po obraniu):

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej (1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (można zastąpić suszonym rozmarynem lub pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos tymiankowy:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (można zastąpić innym świeżym ziołem – koperkiem, pietruszką, rozmarynem)
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Marchewkowe kopytka: Gotujemy obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości, a następnie całkowicie studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej lub ewentualnie w zimę wystawić je na trochę na mróz). Zimne warzywa przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, tymianek oraz sól. Wyrabiamy ciasto – należy to zrobić dość szybko, kopytka nie lubią długiego wyrabiania. Gdyby były bardzo mocno lepiące możemy dodać ciut więcej mąki (nie można przesadzić, aby nie były twarde). Przekładamy na stolnicę delikatnie wysypaną mąką. Rolujemy dłońmi małe wałeczki. Każdy wałeczek kroimy nożem pod kątem na kopytka. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wrzątek – solimy go i dajemy łyżeczkę dowolnego tłuszczu (najlepiej oleju), aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości gotują się około 4-7 minut). Marchewkowe kopytka podajemy na przygotowanym sosie tymiankowym. Warto zrobić podwójną porcję – i na drugi dzień odgrzać kopytka na maśle.

Sos tymiankowy: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce masła na patelni. Gdy będzie szklista wlewamy bulion. Dodajemy zioła prowansalskie, suszony oraz posiekany tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje, wlewamy śmietanę zahartowaną jedną łyżką bulionu. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Marchewkowe kopytka w sosie tymiankowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!