Małe co nie co dla miłośników mocniejszych wrażeń – Manhattan to już drink bardziej konkretny – na bazie whisky i wermutu. Prezentuję odmianę klasyczną i bardziej delikatną – Mint Julep. Odmiana Mint Julep to coś co mi zasmakowało – jest z dodatkiem aromatycznej mięty. Drink mocny, ale jednocześnie bardzo dbający o nasze doznania smakowe 🙂 Składniki na dwie porcje.
Manhattan:
- 80 ml burbona
- 40 ml czerwonego wermutu
- łyżeczka angostury (gorzkiej, korzennej wódki)
- wisienki kandyzowane
- lód
Manhattan Mint Julep:
- 40 ml słodkiego, białego wermutu
- 40 ml szkockiej whisky
- 40 ml burbona
- 12 listków mięty
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- kruszony lód
Manhattan: Do shakera wlewamy burbon, wermut, angosturę, i dokładnie mieszamy. Do dwóch kieliszków wkładamy lód oraz po jednej wisience (do środka). Zalewamy drinkiem.
Manhattan Mint Julep: Wermut, whisky i burbon wlewamy do shekera. Wsypujemy cukier puder i wstrząsamy. W kieliszkach układamy listki mięty i delikatnie je ugniatamy. Dodajemy kruszony lód do połowy dwóch kieliszków. Wlewamy miksturę.
Na zdjęciu odmiana Mint Julep, zamiast wisienki (których nie lubię) – boróweczki 🙂
idealnie wakacyjnie:)
Wow, fajny! Podoba mi się !:)
Mmmm! Fajny!
Piękne zdjęcie 🙂 Wstyd się przyznać, ale nigdy nie piłam, muszę sobie kiedyś chlapnąć 😉
Wolę pierwszą wersję, piękny, dekoracyjny drink 🙂
Mnie pewniej bardziej podejdzie miętowa wersja 🙂
Kiedy patrzy się na zdjęcie wygląda obłędnie.. ale jak smakuje? 😉
Zapraszam do mnie!
http://www.przysmakiewy.pl