Mango lassiMango lassi to orzeźwiający napój pochodzący z okolic Indii, Pakistanu i Nepalu. Lassi oznacza napój na bazie jogurtu i wody / mleka / śmietany. Może występować w wersji słonej lub słodkiej. Zazwyczaj jego głównym składnikiem są owoce. Największą popularność na świecie zyskało słodkie lassi z mango, które dodatkowo przyprawia się mielonym kardamonem lub wodą różaną. Innym znanym lassi jest słona miesznka jogurtu i mięty. U nas mango lassi spotkamy w każdej hinduskiej knajpie – bardzo rzadko robione za to jest w polskich domach. To zdrowy napój, w dodatku mango bardzo odżywczo działa na naszą cerę, dlatego warto je pić. Skutecznie gasi pragnienie, a do tego jest sycące. Świetne jako drugie śniadanie w upalny dzień.

Mango lassi – składniki:

  • 2 duże, bardzo dojrzałe owoce mango
  • 400 ml jogurtu naturalnego lub greckiego – light
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 – 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (ewentualnie odrobina wody różanej lub pomarańczowej)
  • opcjonalnie: kostki lodu
  • opcjonalnie: mięta do dekoracji

Mango obieramy, wycinamy pestkę i miksujemy w blenderze wraz z miodem i ewentualnie z kilkoma kostkami lodu (jeśli używamy). Dodajemy jogurt oraz kardamon i miksujemy ponownie. Rozrzedzamy mlekiem – mango lassi musi być dość gęste, dlatego nie potrzeba dodawać więcej niż pół szklanki. Podajemy przybrane listkami mięty. Mango lassi można przygotować wcześniej (bez lodu) i przechowywać do dwóch dni w lodówce.

Mango lassi

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!