Makrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka.

Makrela w teriyakiMakrela w teriyaki (4 porcje):

  • 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety)
  • 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek
  • 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej)
  • pęczek dymki (białe i zielone części)
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili)
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Domowa marynata teriyaki:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki sake
  • 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru

Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku.

Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki.

Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam łeb bezpośrednio za płetwami, nacinam cały grzbiet – wzdłuż kręgosłupa, układam na boku i od strony ogona przesuwam nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości.

Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron.  Gdy warzywa będą miękkie – łączymy z ugotowanym makaronem.

Na filetach robimy 2-3 delikatne nacięcia od strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty.

Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli).

Makrele

Makrela w teriyaki

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
178 kcal 2383 kcal
Węglowodany
34 g 455 g
w tym cukry
7 g 88 g
Tłuszcz
2 g 31 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 3 g
Białko
3 g 46 g
Sól
0 g 6 g
Błonnik
1 g 9 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!