Makrel Kornel i pasta z niego

Pasta z makreliChodzi oczywiście o pastę z makreli. Choć wiele razy o niej słyszałam nigdy jej wcześniej nie robiłam. Namówił mnie mój luby. Podczas obierania ryby stwierdził, że makrela którą kupiłam jest ewidentnie samcem. Makrel dostał imię Kornel, a jego poświęcenie nie poszło na marne – stałam się fanką kornelowej pasty 🙂 Pasta z makreli świetnie nada się na śniadanie czy kolację. Uwaga: makrela to jedna z najzdrowszych ryb.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • pół czerwonej cebuli lub cebulka dymka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu ( ja zawsze używam o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • pieprz
  • odrobina soli (niekoniecznie)

Jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut. W tym czasie obieramy makrelę. Wyjmujemy kręgosłup i odrywamy mięso, cały czas kontrolując czy nie ma ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami. Cebulę zalewamy wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości i trzymamy ją w nim ok. 3 minuty. Następnie kroimy ją w kostkę. W kostkę kroimy też ugotowane jajka oraz ogórka (pokrojonego ogórka wyciskamy z nadmiaru wody), szczypiorek kroimy w poprzek na paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy. Można odrobinę posolić, ale lepiej wcześniej warto spróbować bo sama makrela jest słona. Smarujemy pastą pieczywo, wierzch możemy posypać szczypiorkiem lub kiełkami.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

3 Odpowiedzi na Makrel Kornel i pasta z niego

  1. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    niebywale urozmaicona!
    ale za to jaka wiosenna ;]

  2. Natalia - Poezja Smaku Panna Malwinna napisał/a:

    Niesamowicie apetyczne zdjęcie i przepis;)

  3. Natalia - Poezja Smaku sebku napisał/a:

    U mnie makrela zawsze była z kukurydzą, szczypiorkiem, jajkiem lub nie, majonez, muszę spróbować tej 😉

Odpowiedz na „Panna MalwinnaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)