Makaronowe paczuszki z krewetkami i pestoRomantyczna kolacja przy świecach kojarzy mi się z kuchnią włoską. Na tegoroczne walentynki przygotowałam coś prostego, a jednocześnie pysznego – makaron z krewetkami i pesto w akompaniamencie białego wina – podany w uroczych paczuszkach z papieru. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż pół godziny – paczuszki możemy także przygotować wcześniej, a wstawić do piekarnika przed samym podaniem.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu wstążek
  • 100 ml zielonego pesto – gotowego lub domowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 g obranych, dużych krewetek (surowych lub obgotowanych)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 70 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 cząstki cytryny
  • sól, gruboziarnisty pieprz

Jeśli kupiliśmy krewetki mrożone –  rozmrażamy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papier do pieczenia tniemy na dwa kwadraty o szerokości 30 cm. Makaron gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Po tym czasie odlewamy go i mieszamy z połową pesto. Na środku każdego kwadratu wylewamy łyżeczkę oliwy. Układamy na niej makaron i kładziemy krewetki. Resztę pesto mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i wykładamy na krewetki. Zawartość paczuszek solimy, pieprzymy i polewamy białym winem. Wkładamy do środka cząstkę cytryny i zawijamy brzegi – możemy je zawiązać lub zwilżyć końce i zamknąć. Paczuszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 12-14 minut. Po wyjęciu układamy paczuszki na talerzach i od razu podajemy. Do dania serwujemy białe wino, którego użyliśmy do przygotowania.

Makaronowe paczuszki z krewetkami i pestoPomysł na paczuszki pochodzi z książki: Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!