makaron-w-sosie-cytrynowym-2Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni!

Makaron z sosem cytrynowym:

  • ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych wstążek)
  • skórka otarta z jednej cytryny i sok z połowy
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji
  • szczypta płatków chili
  • garść posiekanych liści mięty lub pietruszki
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz sok z połowy i skórkę otartą z całej wyparzonej cytryny. Dodajemy szczyptę płatków chili oraz pieprzu. Solimy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą (lub pietruszką), parmezanem i mielonym pieprzem.

Makaron w sosie cytrynowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych