Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska potrawa rodzinna. Doskonała alternatywa dla spaghetti bolognese i fantastyczny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Pulpecików nie obsmażam – gotowane bezpośrednio w sosie są znacznie delikatniejsze. Danie pokochają dzieci – za smak i ich mamy – za prostotę przygotowania.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowymPulpeciki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Makaron z sosem pomidorowym:

  • 500 g makaronu (świderki, rurki, kolanka, spaghetti)
  • 500 g krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii (z kartonika lub puszki)
  • 2 średnie, czerwone cebule (można zastąpić białymi)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka czerwonego pesto (można pominąć)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Mięso mielimy wraz z obraną cebulką (jeśli kupiliśmy mięso już zmielone, cebulkę można zblendować lub zetrzeć na tarce). Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę, tarty parmezan, bułkę tartą, oregano, paprykę oraz solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy masę ręką, a następnie formujemy duże pulpeciki – kulki powinny mieć wielkość mniej więcej piłeczki ping-pongowej.

Przygotowujemy sos. Na patelni, która ma przykrywkę (ewentualnie w szerokim, niskim garnku) rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę czerwone cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, przesmażamy minutę i zalewamy pomidorami. Mieszamy i dodajemy pesto, ocet balsamiczny, oregano, gałkę oraz sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje, na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20 minut.

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Gdy pulpety dochodzą gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron układamy na talerze i polewamy sosem pomidorowym z pulpecikami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!