Makaron z łososiem w sosie porowym powstał, gdy została nam w lodówce resztka świeżego łososia. W zasadzie to danie mojego męża, nie wtrącałam się zbyt wiele. Może i dobrze, bo wyszło pysznie. Sos porowy – lekko kwaskowy – przyprawiony estragonem i pieprzem cayenne świetnie pasuje do delikatnego, słodkawego łososia. Całość szybko się przygotowuje, więc danie to idealnie nadaje się dla osób zapracowanych. Możecie użyć dowolnego makaronu – wstążek, świderków, penne, spaghetti – akurat tego, co zalega w szafce. Porcja dla dwóch osób.
Makaron z łososiem w sosie porowym:
- 200 – 300 g filetu z łososia (bez skóry)
- 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki)
- 1 duży por
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta pieprzu cayenne (kajeńskiego) + do ozdoby
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Łososia kroimy w kostkę i lekko solimy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pora obieramy, pozbywamy się wierzchnich części i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora, lekko solimy i podsmażamy, aż zmięknie (ok. 3-4 minuty) – pod koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Wlewamy wino i sok z cytryny. Gdy się zagotuje, wlewamy śmietankę i musztardę oraz przyprawiamy suszonym estragonem i szczyptą pieprzu cayenne. Po zagotowaniu wrzucamy łososia (nie musi być cały zanurzony), przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 3-4 minuty. Po tym czasie próbujemy sosu i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Wrzucamy makaron i podgrzewamy mieszając całość, aż cały makaron oblepi się sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy dla ozdoby pieprzem cayenne.
fajne i szybkie danie
proste i pyszne danie 🙂
Prosto i konkretnie 🙂 Takie jakie powinno być każde danie! 🙂
Świetny pomysł na danie!
Mam od kilku dni łososia w lodówce i nie wiedziałam co z nim ostatecznie zrobić – ale teraz już wiem! Dziękuję za bardzo apetyczny przepis.