Makaron z kurczakiem i estragonemJeśli mamy ochotę na dobrą pastę, to ten pomysł będzie trafiony. Choć nigdy nie połączyłabym makaronu akurat z estragonem to okazało się, że “fasolowa przyprawa” bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ja użyłam makaronu tagliatelle, czyli szerokich wstążek, ale inne też będą OK.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • pierś z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeża pietruszka
  • parmezan (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • sól, pieprz

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, kroimy pierś z kurczaka w kostkę, solimy i podsmażamy na dużej patelni na oliwie z oliwek. Gdy kurczak będzie zarumieniony, zdejmujemy go z patelni, a na nią kładziemy łyżkę masła i pokrojone w paski pieczarki. Pieczarki smażymy przez 5 minut, po czym wyciskamy do nich 2 ząbki czosnku i mieszamy. Teraz wlewamy białe wino i dusimy następne 5 minut, aż wino troszkę odparuje. Wlewamy śmietankę, i wrzucamy z powrotem kurczaka. Niech potrawa się dusi, a my ją przyprawmy: sokiem z cytryny, estragonem, ziołami prowansalskimi, świeżo pokrojoną pietruszką, parmezanem jeśli mamy, oraz solą i pieprzem. Zamiast parmezanu możemy wrzucić do rozpuszczenia w sosie kawałek żółtego sera. Jak sos jest gęsty łączymy go z ugotowanym makaronem. Podajemy posypany natką pietruszki.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
217 kcal 2030 kcal
Węglowodany
21 g 197 g
w tym cukry
1 g 11 g
Tłuszcz
9 g 85 g
w tym kwasy tł. nasycone
2 g 18 g
Białko
9 g 88 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 10 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!