Makaron estragonowy

Makaron z kurczakiem i estragonemJeśli mamy ochotę na dobrą pastę, to ten pomysł będzie trafiony. Choć nigdy nie połączyłabym makaronu akurat z estragonem to okazało się, że “fasolowa przyprawa” bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ja użyłam makaronu tagliatelle, czyli szerokich wstążek, ale inne też będą OK.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • pierś z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeża pietruszka
  • parmezan (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • sól, pieprz

Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, kroimy pierś z kurczaka w kostkę, solimy i podsmażamy na dużej patelni na oliwie z oliwek. Gdy kurczak będzie zarumieniony, zdejmujemy go z patelni, a na nią kładziemy łyżkę masła i pokrojone w paski pieczarki. Pieczarki smażymy przez 5 minut, po czym wyciskamy do nich 2 ząbki czosnku i mieszamy. Teraz wlewamy białe wino i dusimy następne 5 minut, aż wino troszkę odparuje. Wlewamy śmietankę, i wrzucamy z powrotem kurczaka. Niech potrawa się dusi, a my ją przyprawmy: sokiem z cytryny, estragonem, ziołami prowansalskimi, świeżo pokrojoną pietruszką, parmezanem jeśli mamy, oraz solą i pieprzem. Zamiast parmezanu możemy wrzucić do rozpuszczenia w sosie kawałek żółtego sera. Jak sos jest gęsty łączymy go z ugotowanym makaronem. Podajemy posypany natką pietruszki.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

1 odpowiedź na Makaron estragonowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    pycha, zrobiłam z makaronem razowym, według mnie dodatek wina niezbędny dla uzyskania wyjątkowego smaku ( w razie gdyby ktoś stwierdził, że bez winka też będzie ok. a nie ma komu iść do sklepu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)