Makaron z cukinii? Cukinia może być lekkim i zdrowym zamiennikiem makaronu. Wystarczy nabyć spiralizer lub obieraczkę pozwalającą uzyskać cienkie paseczki julienne. Ja obieraczkę kupiłam już jakiś czas temu (za niecałe 5 zł) i po miesiącu w końcu odważyłam się przerobić cukinię na „makaron”. Do tego prosty sos pomidorowy z dodatkiem suszonych pomidorów i uzyskałam pyszny, niskokaloryczny, zdrowy obiad. Idealny na niemal 30 stopniowy upał, gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Ja swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego.
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym:
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- garść liści bazylii
- ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku)
- ok. 1 łyżeczki soli
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- duża szczypta cukru
- opcjonalnie: parmezan do posypania
- narzędzia: spiralizer lub obieraczka julienne
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy (możemy ją obrać, ale nie musimy). Obieramy ją za pomocą obieraczki julienne lub używamy spiralizera, aby uzyskać długie i cienkie paseczki warzywa. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy razem przez minutę po czym dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i dodajemy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy).
Świetny pomysł 🙂 Muszę się skusić 🙂
Bardzo apetycznie, uwielbiam wszystko co cukiniowe!
świetny lekki obiad 🙂
Aż nie dowierzam, że ten makaronik jest z cukini, zjadłabym chętnie, bardzo chętnie!
z pewnością spróbuję 🙂 wygląda rewelacyjnie! uwielbiam cukinię 🙂 super!!!:)
Lubię cukinię, chociaż bez przesady. Dlatego nie spodziewałam się, że to danie będzie tak pyszne. Pierwszy raz robiłam makaron z cukinii, za pomocą obieraczki, i wszystko wyszło ok. Jako że jest sezon na pomidory, użyłam świeżych zamiast z puszki. Wjechało z posypką serową. Mniaam!