Łosoś z frytkami z batatówLubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę – bardzo łatwo się go przyrządza. Łosoś z frytkami z batatów bez wątpienia będzie w moim stałym repertuarze.

Łosoś:

  • 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego
  • poł łyżeczki soli

Frytki z batatów:

  • 2 bataty / pataty (każdy po ok. 400 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego

Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.  Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej miseczki lub filiżanki wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

Łosoś: Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier, tymianek, kurkumę, chilli i sól) rozcieramy w moździerzu na pył. Dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach. Na ostatnie 10 minut pieczenia batatów (po 20 minutach) układamy na frytkach rybę. Pieczemy 10 minut. Od razu podajemy. Łosoś z frytkami z batatów może być podawany sam lub z sosem jogurtowym.

Łosoś z frytkami z batatów

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
165 kcal 1941 kcal
Węglowodany
12 g 139 g
w tym cukry
3 g 35 g
Tłuszcz
10 g 115 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 6 g
Białko
6 g 65 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 24 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!