Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują. Kilka składników wystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego.
Łosoś w porach:
- 2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry)
- 3 pory (łącznie ok. 250-300 g)
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 mały pęczek koperku
- skórka i sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżeczki kaparów
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Pory obieramy, pozbawiamy wystających części i zewnętrznej warstwy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej wrzątkiem) ścieramy skórkę. Łososia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Odkładamy. Pory przekładamy do dużej patelni, dodajemy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż pory wchłoną wodę. Po tym czasie odkrywamy i czekamy, aż resztki wody wyparują. Dodajemy mascarpone i ok. 1 łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru tak, aby stworzyć szczelną paczuszkę. Paczuszki z papieru przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przekładamy na talerz. Łosoś w porach gotowy. Możemy podać do niego cząstki cytryny. Ja dodatkowo każdą porcję posypałam świeżym koperkiem.
Danie można przygotować z dowolną „mięsistą” rybą – świetnie sprawdzi się np. dorsz, pstrąg łososiowy, okoń nilowy czy halibut.
Świetnie podane. Bardzo mi się podoba. Kapary i łosoś to super połączenie.. uwielbiam!
Taką rybkę to ja bardzo chętnie przygotuję, fajne smaki
prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 por w sam raz pasuje do ryby 🙂
Niestety rzadko jem łososia bo ciężko jest trafić na takiego bez chemicznych dodatków. Pomimo to ryba ta podana z kaparami to bardzo ciekawe połączenie. Musi być smaczne 🙂
Trudno dziś dostać świeżego łososia, ale warto szukać w dobrych sklepach.
Zrobiłam. Wspaniała!!!!!!
Taki łosoś musi nieziemsko smakować, aż ślinka cieknie 🙂
Łosoś jest bardzo wdzięczną ryba, pycha!
Łosoś najlepiej smakuje z cytryną i pieprzem – przysmażony na patelni.
Wspaniały! Rodzina była zachwycona, kapary świetnie tu pasują.
Jak to cudownie wygląda na zdjęciach <3