Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i dziwiłam się temu połączeniu. Postanowiłam spróbować. Wbrew obawom mak dzięki swojej strukturze stanowi świetną panierkę – taki miły, chrupiący akcent dla delikatnej ryby. Jako, że miałam w domu dużo bazylii, zrobiłam szybki sos a’la pesto, który połączyłam z ryżem jaśminowym. Można także użyć innych aromatycznych ziół, na pewno świetnie się sprawdzą.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1 torebka ryżu jaśminowego, dzikiego lub brązowego
- cytryna – skórka i sok
- duży pęczek bazylii (część lub całość można również zastąpić pietruszką, miętą lub rukolą)
- 1 płaska łyżka majonezu / śmietany / jogurtu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ziarna niebieskiego maku do obtoczenia
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Z filetów łososia zdejmujemy skórę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Nacieramy je skórką otartą z całej cytryny i odstawiamy na 10 minut, aż przejdą przyprawami. Po tym czasie obtaczamy filety w maku i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Listki bazylii miksujemy wraz z 3 łyżkami oliwy z oliwek, musztardą i majonezem (w lżejszej wersji śmietaną lub jogurtem). Po zmiksowaniu dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i miksujemy ponownie. Na talerze wylewamy po jednej łyżeczce sosu bazyliowego i rozsmarowujemy. Kładziemy na to usmażonego łososia. Resztę sosu należy wymieszać z odlanym, jeszcze gorącym ryżem. Dekorujemy listkiem bazylii.


Świetny przepis, ponoć pochodzi ze Skandynawii. Kiedyś dużo poczytałam o łososiu i miałam na taką jego formę niezłą chrapkę.
Dobrze wiedzieć skąd źródło tego makowego pomysłu 🙂
Uwielbiam łososia, a ten wygląda jak milion dolarów !
jak dla mnie mak i łosoś to bardzo oryginalne połączenie. Ciekawa jestem jak to wszystko smakuje 🙂
fajnie wygląda ta rybka w maku:)
Ale zajefajowy pomysł! Kradnę przepis 🙂
Ciekawy pomysł z tym makiem.
Genialne! Zarówno łosoś, jak i ryż – bardzo mi się podobają oba pomysły. Muszę zrobić 🙂
Bardzo mi odpowiada ta makowa skorupka.
Wygląda pięknie z makiem, a smakuje zapewne przepysznie !!!
Ryz bazyliowy pewnie niezwykle aromatyczny, ryba też ciekawa, warta wypróbowania:)
Bardzo ciekawe połączenie, które muszę koniecznie przetestować:)!
rety… pierwszy raz widzę coś TAKIEGO! 🙂
Wygląda ponętnie. 🙂
Bardzo ciekawa propozycja. Nigdy nie próbowałam łososia w połączeniu z makiem. Naprawdę mnie zaintrygowałaś:)
Pozdrawiam.
Świetny pomysł! Łososia uwielbiam,
Bardzo ciekawie wygląda
Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.”
She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!
Visit my website: financing flipping