Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

Łosoś w maku z ryżem bazyliowymŁosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i dziwiłam się temu połączeniu. Postanowiłam spróbować. Wbrew obawom mak dzięki swojej strukturze stanowi świetną panierkę – taki miły, chrupiący akcent dla delikatnej ryby. Jako, że miałam w domu dużo bazylii, zrobiłam szybki sos a’la pesto, który połączyłam z ryżem jaśminowym. Można także użyć innych aromatycznych ziół, na pewno świetnie się sprawdzą.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1 torebka ryżu jaśminowego, dzikiego lub brązowego
  • cytryna – skórka i sok
  • duży pęczek bazylii (część lub całość można również zastąpić pietruszką, miętą lub rukolą)
  • 1 płaska łyżka majonezu / śmietany / jogurtu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ziarna niebieskiego maku do obtoczenia

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Z filetów łososia zdejmujemy skórę. Solimy i  pieprzymy z obu stron. Nacieramy je skórką otartą z całej cytryny i odstawiamy na 10 minut, aż przejdą przyprawami. Po tym czasie obtaczamy filety w maku i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Listki bazylii miksujemy wraz z 3 łyżkami oliwy z oliwek, musztardą i majonezem (w lżejszej wersji śmietaną lub jogurtem). Po zmiksowaniu dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i miksujemy ponownie. Na talerze wylewamy po jednej łyżeczce sosu bazyliowego i rozsmarowujemy. Kładziemy na to usmażonego łososia. Resztę sosu należy wymieszać z odlanym, jeszcze gorącym ryżem. Dekorujemy listkiem bazylii.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

18 Odpowiedzi na Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

  1. Świetny przepis, ponoć pochodzi ze Skandynawii. Kiedyś dużo poczytałam o łososiu i miałam na taką jego formę niezłą chrapkę.

  2. Uwielbiam łososia, a ten wygląda jak milion dolarów !

  3. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    jak dla mnie mak i łosoś to bardzo oryginalne połączenie. Ciekawa jestem jak to wszystko smakuje 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    fajnie wygląda ta rybka w maku:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ale zajefajowy pomysł! Kradnę przepis 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Galantyna.pl napisał/a:

    Ciekawy pomysł z tym makiem.

  7. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Genialne! Zarówno łosoś, jak i ryż – bardzo mi się podobają oba pomysły. Muszę zrobić 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Veronika napisał/a:

    Bardzo mi odpowiada ta makowa skorupka.

  9. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wygląda pięknie z makiem, a smakuje zapewne przepysznie !!!

  10. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Ryz bazyliowy pewnie niezwykle aromatyczny, ryba też ciekawa, warta wypróbowania:)

  11. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo ciekawe połączenie, które muszę koniecznie przetestować:)!

  12. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    rety… pierwszy raz widzę coś TAKIEGO! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Wygląda ponętnie. 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Bardzo ciekawa propozycja. Nigdy nie próbowałam łososia w połączeniu z makiem. Naprawdę mnie zaintrygowałaś:)
    Pozdrawiam.

  15. Świetny pomysł! Łososia uwielbiam,

  16. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Bardzo ciekawie wygląda

  17. Natalia - Poezja Smaku financing flipping napisał/a:

    Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
    year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
    She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

    Visit my website: financing flipping

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)