Łosoś w maku z ryżem bazyliowymŁosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i dziwiłam się temu połączeniu. Postanowiłam spróbować. Wbrew obawom mak dzięki swojej strukturze stanowi świetną panierkę – taki miły, chrupiący akcent dla delikatnej ryby. Jako, że miałam w domu dużo bazylii, zrobiłam szybki sos a’la pesto, który połączyłam z ryżem jaśminowym. Można także użyć innych aromatycznych ziół, na pewno świetnie się sprawdzą.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1 torebka ryżu jaśminowego, dzikiego lub brązowego
  • cytryna – skórka i sok
  • duży pęczek bazylii (część lub całość można również zastąpić pietruszką, miętą lub rukolą)
  • 1 płaska łyżka majonezu / śmietany / jogurtu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ziarna niebieskiego maku do obtoczenia

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Z filetów łososia zdejmujemy skórę. Solimy i  pieprzymy z obu stron. Nacieramy je skórką otartą z całej cytryny i odstawiamy na 10 minut, aż przejdą przyprawami. Po tym czasie obtaczamy filety w maku i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Listki bazylii miksujemy wraz z 3 łyżkami oliwy z oliwek, musztardą i majonezem (w lżejszej wersji śmietaną lub jogurtem). Po zmiksowaniu dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz i miksujemy ponownie. Na talerze wylewamy po jednej łyżeczce sosu bazyliowego i rozsmarowujemy. Kładziemy na to usmażonego łososia. Resztę sosu należy wymieszać z odlanym, jeszcze gorącym ryżem. Dekorujemy listkiem bazylii.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych