Łosoś pieczony w folii po azjatycku gości u nas bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu. Ryba + makaron to połączenie trochę nietypowe, jednak w połączeniu z azjatycką marynatą sprawdza się doskonale. Łosoś pieczony w folii po azjatyckuDzięki pieczeniu w folii łosoś jest bardzo wilgotny, a dzięki dodatkowi miodu marchewka się karmelizuje i ma wyjątkowy, słodki smak. Używałam już do tego dania różnych rodzajów makaronów i nie ma większego znaczenia jakiego użyjecie (nam najbardziej smakował z domowym ;)). Teraz użyłam chińskiego Mie.

Składniki:

  • 200 g długiego makaronu (np. chiński: mie /udon / ryżowy lub zwykłe tagliatelle /spaghetti)
  • 2 kawałki filetu łososia bez skóry (po ok. 150 g każdy)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebulki dymki (białe i zielone części)
  • sezam po posypania

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 centymetrowy kawałek obranego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach (lub chili szczypta w proszku)

Do miski wlewamy składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet i olej sezamowy. Na tarce o małych oczkach ścieramy imbir i czosnek. Dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy chili w płatkach i dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy oba kawałki łososia i zostawiamy go w niej na co najmniej 15 – 20 minut.

Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Dymkę siekamy na mniejsze części wraz ze szczypiorkiem. Zostawiamy odrobinę szczypioru do dekoracji.  Na blacie rozkładamy dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdego z nich układamy plasterki marchewki. Na marchewce kładziemy zamarynowanego łososia. Rozkładamy na nim dymkę i polewamy pozostałą w misce marynatą. Owijamy szczelnie folią tworząc paczuszkę  – płyn nie może się wydostać. Paczuszki wkładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25 minut.

Na 10 minut (lub mniej w zależności od użytego makaronu) przed końcem pieczenia gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron nakładamy na talerze. Folię delikatnie otwieramy i przekładamy rybę z marchewką na makaron, polewając go przy tym powstałym sosem. Danie posypujemy sezamem (można podprażyć przez chwilę na suchej patelni, ale niekoniecznie) oraz odłożonym szczypiorkiem.

Łosoś pieczony w folii po azjatycku

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!